RIVM: 'Onvoldoende onderzoek naar risico's bacteriofagen'
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het nodig dat er meer onderzoek plaatsvindt naar bacteriofagen, voordat ze ingezet kunnen worden als alternatief voor antibiotica. Dit meldt Zorg.nu op basis van een rapport van het RIVM.
Het AVROTROS-programma Dokters van Morgen liet vorig jaar in een uitzending de positieve effecten van bacteriofagen zien. Radar besteedde aandacht aan de mogelijkheid van bacteriofagenbehandelingen in Nederland. Volgens het RIVM is er vooralsnog vooral klinisch onderzoek noodzakelijk.
Wat is een bacteriofaag?
De inzet van bacteriofagen kan een oplossing zijn tegen ziekmakende bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. Een bacteriofaag is een killervirus dat heel specifiek een bacterie kan aanvallen en doodmaken. Bacteriofagen worden in Georgië al jaren succesvol ingezet.
Bekijk hier het bezoek van het RIVM aan de kliniek in Georgië
'Onvoldoende kennis'
Volgens het RIVM is in Nederland nog te weinig kennis over het gedrag van fagen in en op het lichaam en is het nog onvoldoende duidelijk wat de risico's zijn. Het instituut stelt dat fagen mogelijk kunnen helpen tegen chronische bacteriële infecties, maar dat ze niet geschikt zijn voor het behandelen van acute infecties, door het 'tijdrovende en complexe bereidingsproces'.
Bekijk hieronder het vraaggesprek met internist Ard Struijs van het Erasmus MC terug dat Radar heeft gehouden naar aanleiding van de uitzending over bacteriofagen.
Lees meer over bacteriofagen op het zorgplatform van AVROTROS: Zorg.nu. In oktober s het AVROTROS-programma Dokters van Morgen terug op televisie en zal er wederom aandacht zijn voor bacteriofagen.
Bron: Zorg.nu