Bank rekent kosten voor opnemen van veel contant geld? Dat is toegestaan, aldus Kifid

geld-opnemen-kifid-29032022.jpg

Banken mogen klanten geld in rekening brengen voor het opnemen van veel contant geld, oordeelt klachteninstituut Kifid. Twee klanten hadden een procedure gestart tegen ABN AMRO, omdat je daar geld betaalt als je jaarlijks meer dan 12.000 euro opneemt, maar deze klanten hebben dus ongelijk gekregen van het Kifid.

ABN AMRO rekent sinds juli 2021 een flink tarief voor mensen die veel geld opnemen. Neem je jaarlijks meer dan 12.000 euro op? Dan betaal je daarna per opname vijf euro plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag. Dit is volgens de bank om criminaliteit tegen te gaan. 

Toegestaan ondanks kritiek

Er ontstond veel bezwaar na de aankondiging van de maatregel. Consumenten vroegen zich af waarom zij moesten betalen om over hun eigen geld te kunnen beschikken. Ook de Consumentenbond en het Nibud uitten publiekelijk kritiek. 

Toch stelt het Kifid, de instantie die financiële klachten afhandelt, dat het toegestaan is als banken geld in rekening brengen bij klanten die veel geld opnemen. Volgens Kifid kost het banken geld om fraude tegen te gaan en is het geoorloofd als deze kosten doorberekend worden aan de klant. Daarbij hebben klanten volgens het instituut genoeg alternatieven voor betalen, zoals pinnen aan de kassa en het beheren van meerdere rekeningen. 'Hoewel de consument hinder ervaart van deze gewijzigde dienstverlening, maakt dat niet dat het in rekening brengen van een tarief voor contant geld opnemen onaanvaardbaar zou zijn', luidt de conclusie. 

Kifid erkent dus dat de consument de dupe is van het nieuwe beleid, maar staat het wel toe. Het roept ABN AMRO verder op om 'afwachtend te zijn met verdere tarifering voor contant geld opnemen'. 

Contant geld steeds meer ontmoedigd

Het nieuwe beleid van ABN AMRO is onderdeel van een trend in Nederland. Contant geld lijkt steeds meer te verdwijnen en banken spelen hier een actieve rol in. Zo betaal je bijvoorbeeld bij Rabobank in bepaalde gevallen ook voor het opnemen van contant geld. 

Recent besteedden we in de uitzending van Radar nog aandacht aan (het verdwijnen van) contant geld. Uit een onderzoek onder ons Testpanel bleek dat 82 procent van de 40.000 ondervraagden nog steeds altijd contant geld op zak heeft, terwijl het gebruik hiervan steeds moeilijker wordt gemaakt. Gaat contant geld verdwijnen? Bekijk het fragment hieronder, met onder andere de uitslagen uit ons onderzoek. 

Gaat contant geld verdwijnen?