Moet je gaan betalen om contant geld op te nemen? Verschillende banken reageren

geld-opnemen-reacties-10052021.jpg

ABN AMRO-klanten moeten per 1 juli gaan betalen als ze binnen een jaar meer dan 12.000 euro aan contant geld hebben opgenomen, schreef Radar vorige week. Naar aanleiding van dit nieuws hebben we andere banken gevraagd of zij ook plannen hebben om kosten in rekening te brengen voor het opnemen van geld.

Als je bij ABN AMRO in een jaar 12.000 euro hebt opgenomen, betaal je daarna per transactie vijf euro plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag. De bank zegt zelf dat het dit moet doen omdat cash onveiliger is en omdat het fraude tegen wil gaan.

Consumenten zijn fel tegen de nieuwe tarieven van ABN AMRO, blijkt wel uit de reacties die we binnenkregen op het artikel van vorige week: 'Ik bepaal toch zelf wat ik met mijn geld doe? Het is mijn geld en ik wil zoveel op kunnen nemen als ik wil', verwoordt een consument haar frustratie. ABN AMRO is de eerste grote bank die voor alle particuliere klanten zo'n limiet hanteert; een logische vervolgvraag is dus ook hoe andere banken hiernaar kijken. 

(Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over het opnemen van euro's. Voor pinnen van andere valuta moet je bij de meeste banken betalen.)

ING brengt bij sommige klanten al geld in rekening

Bij ING kun je sinds oktober 2019 als klant een keuze maken: een lager bedrag per maand en betalen voor opnemen van contant geld óf een hoger bedrag per maand en gratis geld opnemen. 

  • Oranje Pakket met korting: 1,55 euro per maand aan pakketkosten en 80 cent per contante geldopname.
  • Oranje Pakket: 1,95 per maand aan pakketkosten. Aan het opnemen van contant geld zijn geen kosten verbonden.

Studenten kunnen bij ING twaalf keer per kalenderjaar een kosteloze geldopname doen, daarna kost het tachtig cent per keer. Zakelijke klanten betalen voor elke opname tachtig cent.

Het verschil met de ABN AMRO is dat de meeste klanten nog een keuze hebben. Of ING deze keuze op termijn weg gaat nemen, is niet duidelijk. 'Over toekomstige ontwikkelingen kunnen wij helaas geen uitspraken doen', zegt een woordvoerder. 

Voorlopig geen pinkosten bij Rabobank, De Volksbank en Triodos

Bij andere grote banken is nu in ieder geval geen sprake van kosten om geld op te nemen. 'Op dit moment rekent Rabobank particuliere klanten geen kosten bij opname van contant geld, en geldt er geen opnamelimiet of drempelwaarde waarboven kosten worden gerekend. We kunnen niet vooruitlopen op of en hoe dit in de toekomst anders zal zijn', laat een woordvoerder weten. 

Update

Rabobank heeft aangekondigd per 1 september geld in rekening te brengen als klanten geld opnemen bij andere automaten dan de Geldmaat. Lees in een ander artikel meer over de nieuwe tarieven

Bij De Volksbank en haar bankmerken (SNS, ASN Bank en RegioBank) geldt hetzelfde. 'Mochten hierin wijzigingen optreden, informeren we hierover als eerste onze klanten.' En ook Triodos is duidelijk: 'Voor het geld opnemen en betalen rekent Triodos Bank geen kosten en daartoe zijn er nu ook geen plannen.' 

Bij Van Lanschot en Knab kun je op het moment van schrijven ook kosteloos contant geld opnemen, afgaande op informatie op de websites van beide banken. 

Bij deze banken betaal je wel voor opnemen van geld

De grootste banken in Nederland (op ABN AMRO na) brengen dus geen kosten in rekening voor het opnemen van geld. Er zijn wel een aantal kleinere banken waar je moet betalen:

  • Bunq: afhankelijk van welke rekening je hebt, krijg je tussen de nul en tien gratis geldopnames in een maand. Daarna betaal je 99 cent per transactie.
  • Revolut: bij de standaardrekening kun je per maand tweehonderd euro kosteloos opnemen, daarna betaal je twee procent over het opgenomen bedrag
  • N26: bij N26 Standard en  N26 Business krijg je drie gratis opnames per maand. Daarna betaal je twee euro per keer. 

Consumentenjournalistiek in gevaar. Teken de petitie!

De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVara) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO. Je kunt de petitie hier tekenen.