background branding

Ook ná corona contant geld weigeren, kan dit zomaar?

05082020 contant geld.jpg

Bij New York Pizza en kledingketen terStal kun je ook ná de coronacrisis niet meer met contant geld betalen. De kans bestaat dat ook andere winkels en restaurants cash geld blijvend in de ban doen. Maar mag dit eigenlijk wel?

Sinds er geen contant geld meer wordt aangenomen bij New York Pizza, worden er geen overvallen meer gepleegd. Kledingketen terStal maakte deze keuze vanwege 'de veiligheid van de medewerkers en omdat het steeds moeilijker wordt om dagopbrengsten af te storten', zo verklaarde eigenaar Niek Gloudemans tegenover dagblad Tubantia.

Consumentenbond over contant geld

De Consumentenbond liet eerder al weten dat winkeliers en restauranthouders hier vrij in staan. Contant geld is namelijk een wettig betaalmiddel, maar bedrijven zijn niet verplicht het aan te nemen.

Alhoewel het weigeren van contant geld in de eerste instantie is ingevoerd om hand-op-hand contact te vermijden sinds de uitbraak van het coronavirus, kunnen ondernemers er dus voor kiezen om dit ook ná de coronacrisis te doen. Er moet wel duidelijk worden vermeld dat je een bepaald betaalmiddel niet kunt gebruiken.

Probleem

Dit wil echter niet zeggen dat de bond hierover te spreken is. Vooral voor ouderen en mensen die met contant geld grip willen houden op hun uitgaven kan dit problemen met zich meebrengen.

Vrees voor blijvend verdwijnen contant geld

Radar deed in mei onderzoek naar de vrees voor het blijvend verdwijnen van contant geld. Uit de poll kwam naar voren dat twee op de drie polldeelnemers minder met contant geld betalen in coronatijd. Vooral op initiatief van de winkels, die contanten weren. Velen vrezen dat de betaalmogelijkheid niet meer (overal) terugkomt, wat onwenselijk wordt geacht. In totaal deden 3325 respondenten mee aan de poll. 

'Cashloze samenleving een brug te ver'

Zoals Radar in juni al schreef vindt de MOB Taskforce 'Herziening standpunt contant geld' een cashloze samenleving 'nog een brug te ver'. De coronacrisis heeft een extra impuls gegeven aan de neerwaartse trend van het gebruik van contant geld, maar nergens meer met cash geld kunnen afrekenen gaat volgens hen te ver.