Banken spreken af: tarieven voor contant geld gaan niet omhoog tot midden 2023

22-04-09-contant-geld-banken-tarief.jpg

De tarieven voor het opnemen en het gebruik van contant geld gaan tot midden volgend jaar niet omhoog. Dat is een van de afspraken die De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gemaakt met 23 organisaties die betrokken zijn bij het betalingsverkeer om de toegang tot contant geld te behouden. Behalve banken hebben ook consumentenorganisaties en onder meer brancheorganisaties voor winkeliers, horeca en tankstationhouders het zogenaamde Convenant Contant Geld ondertekend.

In dat convenant wordt afgesproken hoe contant geld goed beschikbaar en bruikbaar blijft. Zo zijn er afspraken gemaakt over hoeveel geldautomaten er moeten blijven om contant geld op te nemen en terugvalopties voor pinnen bij bijvoorbeeld een technische storing.

Convenant volgt op moeilijkere toegang tot contant geld

Aanleiding voor de afspraken is het feit dat de toegang tot contant geld de afgelopen jaren in het gedrang kwam. Radar liet al eens zien dat cashgebruik steeds vaker wordt ontmoedigd. Zo verdwenen er de nodige bankkantoren en verwerken de overgebleven vestigingen ook steeds minder contanten. Ook het aantal geldautomaten daalt al jaren en banken vragen meer geld van winkeliers voor het afstorten van geld, waardoor het voor hen duurder wordt om papier- en muntgeld aan te nemen.

Sommige mensen zijn afhankelijk van cash

Het convenant moet de belangen van de consument waarborgen. Een deel van de bevolking is namelijk afhankelijk van contant geld. De afspraken gelden voor de komende vijf jaar.

Bron: ANP