'Banken verlengen lening aflossingsvrije hypotheek niet'

aflossing-20190719.jpg

Veel oudere huiseigenaren met een bescheiden pensioen dreigen hun huis te moeten verkopen. Dat komt omdat banken de lening voor hun aflossingsvrije hypotheek niet willen verlengen. Daarvoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis.  Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hoeft verlengen in principe geen probleem te zijn voor de bank.

Als klanten na de hypotheektermijn van 30 jaar in hun huis willen blijven wonen moet de lening worden verlengd en bij veel banken gebeurt dat niet vanzelfsprekend. Soms wordt als voorwaarde gesteld dat iemand eerst een flink bedrag aflost. Wie daar het geld niet voor heeft, kan voor een ultimatum worden gesteld om het huis te verkopen, terwijl de maandelijkse hypotheeklasten tot dan toe prima waren op te brengen.

Radar waarschuwde in een eerdere uitzending ook voor de gevaren van een aflossingsvrije hypotheek:

De gevaren van de aflossingsvrije hypotheek 

 Wie niet kan aflossen, moet uiteindelijk zijn huis verkopen. Hoe kun je dat voorkomen? Radar gaf eerder adviezen.

Oplossing VEH

Eigen Huis zegt al jaren de oplossing voor het probleem te hebben: 'Verleng de looptijd van 30 naar 75 jaar of schrap de einddatum van de lening, zoals bij de Rabobank het geval is. Dan dwing je mensen met heel bescheiden maandlasten niet hun huis te verkopen en op zoek te gaan naar een huurwoning', aldus een woordvoerder.

Maar volgens brancheorganisatie NVB zijn banken in dit soort gevallen best bereid de aflossingsvrije hypotheken te verlengen. Dan moeten er alleen geen betalingsproblemen zijn. Een zegsman benadrukt dat banken altijd kijken naar de specifieke omstandigheden.

Meer dan een miljoen huiseigenaren hebben een hypotheek die geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij is.

Bron: ANP