Barbecueën of buiten eten? Zo houd je het veilig voor je huisdier

Hond Barbecue

Het wordt mooi weer dit weekend en dat betekent dat veel mensen de barbecue aansteken of in de tuin eten. Je hond of kat gaat lekker mee naar buiten, wel zo gezellig. Maar let op: veel voedingsmiddelen die jij tijdens je zomerse etentje op tafel zet, zijn giftig voor je huisdier. Radar zet de gevaren op een rij.

Pas op met dit voedsel

“Zodra de barbecue aangaat - maar ook andere zomerse culinaire activiteiten plaatsvinden in de tuin, op het balkon of in het park - neemt ook het risico op ongevallen voor huisdieren toe”, vertelt een woordvoerder van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). 

“Tijdens zomerse culinaire activiteiten, zullen er bijvoorbeeld best vaak voedingsmiddelen op tafel staan of op een picknickkleed liggen die giftig zijn voor honden en katten.” En dat terwijl dieren makkelijk iets van tafel kunnen grijpen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Uien, knoflook, bieslook en prei: kunnen bloedarmoede veroorzaken. 
  • Druiven en rozijnen: kunnen acuut nierfalen veroorzaken. 
  • Macadamianoten: geven klachten zoals spierzwakte en braken.
  • Avocado (vooral de pit en schil): bevat persine, wat schadelijk kan zijn. 
  • Chocolade: bevat theobromine, wat giftig is voor honden. 
  • Alcohol en cafeïne: zijn giftig, zelfs in kleine hoeveelheden. 

Op de website van het LICG vind je een volledig overzicht met uitgebreide informatie over waarom deze voedingsmiddelen giftig zijn voor je huisdier. 

Satéprikkers kunnen gevaarlijk zijn

Heb je geen eten op tafel staan dat giftig is voor je huisdier? Dan nog moet je goed opletten of je hond of kat niet zomaar iets van tafel grist. Saté- of barbecueprikkers kunnen bijvoorbeeld heel gevaarlijk zijn als ze worden ingeslikt. 

“Honden kunnen deze prikkers in een onbewaakt ogenblik van tafel pikken, maar het kan ook zijn dat ze restjes uit de vuilnisbak halen. Als er nog een stukje vlees aan zit, dan kan het een hongerige labrador soms bijvoorbeeld niets schelen dat daar nog een stekelig ding aan vast zit … dat neemt hij op de koop toe.”

“Het stokje kan dan vast komen te zitten in de keel, maag of darmen en moeten dan soms operatief verwijderd worden. Dit zien dierenartsen ieder jaar helaas toch weer met regelmaat voorbijkomen, vooral bij honden”, aldus de woordvoerder van het LICG. 

Andere gevaren bij barbecueën

Let verder goed op met restjes die op de grond vallen zoals sauzen, (rauw) vlees en aluminiumfolie met vetresten. “Het ligt vaak allemaal binnen pootbereik en het kan voor flinke gezondheidsproblemen zorgen.” 

Ook een hete barbecue, kolenvuurtjes en gasbranders op campings zijn een aandachtspunt. Ze kunnen leiden tot brandwonden, dus houd je dier weg bij deze hittebronnen. 

Geef je hond geen toetje

Heb je na de barbecue nog ruimte voor een toetje? Sla je hond dan vooral over. “IJsjes klinken misschien leuk om te delen met je hond, maar onder andere het hoge suiker- en/of vetgehalte kan serieuze klachten geven”, vertelt de woordvoerder. “Niet doen dus.”

Hoe zit het met ijsjes speciaal voor honden? We zochten het eerder uit voor dit artikel:

Overige gevaren in je tuin

Buiten je barbecue of zomers maaltijd om, schuilen er nog andere gevaren in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan bloemen en planten die in de tuin of op tafel staan. “Veelgebruikte soorten zoals lelies, lelietjes-van-dalen, hortensia’s en klimop zijn giftig voor huisdieren.” Op de website van het LICG vind je een uitgebreid overzicht van alle planten.  

“Bij mooi weer wordt vaak ook de schuur of garage opengemaakt en de tuin zomerklaar gemaakt”, gaat de woordvoerder verder. “In die ruimten liggen helaas ook veel stoffen die giftig kunnen zijn voor huisdieren.” Denk aan:

  • Muizen- en rattengif: levensgevaarlijk, zelfs in hele kleine hoeveelheden. Let op: soms treden symptomen pas na een paar dagen op.
  • Slakkengif: vaak op basis van metaldehyde. Dat kan al bij geringe opname voor ernstige klachten, zoals toevallen of coma, zorgen. 
  • Onkruidbestrijder en groene aanslagreiniger: bevat vaak bijtende of giftige stoffen. Huisdieren kunnen ze binnenkrijgen via de bek of via de poten. Radar maakte hier eerder een item over. Bekijk het hier.
  • Insectensprays of -korrels voor de tuin: middelen tegen luizen, mieren, muggen of wespen zijn vaak schadelijk voor huisdieren. Radar maakte eerder een item over de schadelijke stoffen in insectensprays. Bekijk het hier.
  • Verf, terpentine en schoonmaakmiddelen: bijtende middelen of oplosmiddelen kunnen ernstige schade veroorzaken als ze worden opgelikt of ingeslikt. 

Advies: blijf alert

Het advies van het LICG is dan ook om altijd alert te blijven bij zomerse activiteiten zoals barbecueën in combinatie met huisdieren. “Zorg dat al het eten, maar dus ook planten,  bloemen, schoonmaakmiddelen, tuinproducten etc. buiten bereik van huisdieren blijven en houd echt altijd toezicht.” 

“Heeft je dier iets vreemds gegeten? Neem bij twijfel altijd zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Hoe eerder een dierenarts in kan grijpen hoe groter namelijk de kans op een goede afloop.”