Basic-Fit en Fit For Free wijzen zonnebanken de deur

18112021Zonnebank.jpg

Basic-Fit en Fit For Free gaan de zonnebanken uit hun sportscholen halen. Die beslissing van de grote Nederlandse fitnessketens volgt op een oproep van dermatologen en huidkankerpatiënten in het AD. De uv-straling van de lampen kan huidkanker veroorzaken en dermatologen vinden zonnebanken daarom niet bij sportscholen passen.

'Onze sportscholen staan voor een gezonde en verantwoorde levensstijl. We nemen deze oproep dan ook serieus', zegt directeur Bram van Dijk van Fit For Free in een toelichting. De keten laat weten dat het vanaf aanstaande maandag geen zonnebank-faciliteiten meer aanbiedt.

'Laatste zonnebanken worden zo snel mogelijk verwijderd'

Basic-Fit biedt in zo'n vijftien van zijn ruim tweehonderd filialen in Nederland zonnebanken aan. 'In het verleden hebben we ook al actie ondernomen op dit gebied. De laatste zonnebanken gaan we zo snel mogelijk verwijderen', zegt een woordvoerster van Basic-Fit.

30 procent van de sportscholen hebben zonnebanken staan

'We waren verrast door de oproep', zegt directeur Ronald Wouters van branchevereniging voor sportscholen en fitnessclubs NL Actief over het appel van de dermatologen. Volgens hem heeft zo'n 30 procent van zijn leden zonnebanken in de sportschool staan. 'We weten nog niet wat het zou betekenen voor de consument en voor de ondernemers als die zouden worden weggehaald', aldus Wouters. 'Consumenten hebben een eigen verantwoordelijkheid maar we lopen niet weg voor onze eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid. We staan voor gezondheid en vitaliteit.'

Zonnebanken zijn 'onomstotelijk bewezen kankerverwekkend'

In 2009 bestempelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zonnebanken als 'onomstotelijk bewezen kankerverwekkend', zo stelt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) op zijn website. Volgens de organisatie heeft meer dan helft van alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland huidkanker. Jaarlijks komen er ruim 70.000 nieuwe gevallen bij. 'Binnen vijf jaar gaan we naar gemiddeld 350 nieuwe patiënten per gemiddelde werkdag', aldus IKNL.

Bron: ANP