Bedrieglijke adverteerders van slotenmakers aangepakt door ACM
Twee online advertentiebedrijven misleidden mensen die zochten naar een slotenmaker of andere spoeddienst. Met enorm veel websites gooiden zij een net uit om naar consumenten te vissen die vlug een deur geopend moesten hebben - bijvoorbeeld omdat ze zichzelf hadden buitengesloten. Die websites beloofden dat je een gecertificeerde, lokale ondernemer zou inhuren, maar dat klopte niet altijd.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zag dat klanten met een onbetrouwbare partij te maken konden krijgen. Daarom heeft de waakhond de twee adverteerders gedwongen om te stoppen.
'De consument die zichzelf heeft buitengesloten of die een verstopt toilet heeft, gaat online op zoek naar een snelle en betrouwbare oplossing', zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. 'In de praktijk staat het helaas niet altijd vast dat het om een lokale partij gaat en wordt kwaliteit niet altijd gecontroleerd.'
De advertentiebedrijven Leadle BV en Allfree BV, ook wel leadbedrijven genoemd, sluizen via hun websites klanten door naar een partij die de klus aanneemt. Daar moeten de leadbedrijven van de ACM duidelijk over zijn. Ook moeten ze vermelden wat een klus kost en welke voorwaarden er gelden. Als je een spoedbedrijf zoals een slotenmaker nodig hebt, dan kunnen tips op ConsuWijzer.nl je helpen om een betrouwbare te vinden, zegt de ACM.
Tienduizenden euro's
Voldoen de bedrijven daar niet aan, dan moeten ze dwangsommen betalen tot een maximum van respectievelijk 37.000 euro en 89.000 euro. 'Sinds de aankondiging van de last onder dwangsom hebben zowel Leadle BV als Allfree BV al goede wijzigingen aan hun websites doorgevoerd', aldus de ACM.
De ACM pakte onbetrouwbare slotenmakers eerder dit jaar al op een andere manier aan. Zo verwijderde Google in overleg met de toezichthouder vanaf begin dit jaar de advertenties van de oplichters. Ook zijn websites van onbetrouwbare partijen weggehaald en heeft de ACM telefoonnummers laten blokkeren. Begin dit jaar besloot Google om geen advertenties meer te tonen als gebruikers op de term 'slotenmaker' zochten, omdat oplichters daar te vaak gebruik van maakten.
Achteraf torenhoge rekeningen
Radar Checkt! onthulde eerder al een schimmige wereld van slotenmakers die met spoed komen opdagen, je helpen om een deur te openen, en achteraf torenhoge rekeningen sturen. Sommige gedupeerden kregen een factuur van 600 tot wel 1100 euro onder de neus geduwd.
Bron: ANP, ACM