Bedrieglijke 'van-voor'-prijzen worden illegaal
Er komt een einde aan misleidende 'van-voor' prijzen, meldt het ministerie van Economische Zaken. Volgens nieuwe regels moet de prijs waar korting op komt, de 'van-prijs', de laagste prijs zijn van de afgelopen dertig dagen.
De aanpassing komt voort uit een Europees besluit om vanaf halverwege mei overal in de EU dezelfde regels te laten gelden.
Uitzondering voor stapelkorting en bederfelijke producten
Wel komt er een uitzondering voor zogeheten 'opeenvolgende prijsverminderingen', bijvoorbeeld voor een kledingstuk waar eerst 20 procent korting en later 50 procent korting op geldt. In dat geval mag de verkoper blijven verwijzen naar de prijs waar als eerste korting over kwam, waardoor kortingen niet stapelen. Ook komt er een uitzondering voor bederfelijke producten, zoals voedsel.
Minister: ondernemers gebaat bij prijsregels
Volgens minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) zijn ondernemers erbij gebaat dat het kabinet nu iets doet aan misleidende prijzen. Daardoor hebben zij namelijk minder last van oneigenlijke concurrentie, aldus de minister.
Consumentenbond verheugd met nieuwe regels
Volgens de huidige regels moet een product in een periode van drie maanden voor de aanbieding daadwerkelijk voor die 'van-prijs' zijn verkocht. De Consumentenbond vindt het een goede zaak dat er nieuwe regels komen. 'Hopelijk worden consumenten zo beschermd tegen misleidende aanbiedingen en komen we bij ons volgende onderzoek geen foute aanbiedingen meer tegen.'
Webwinkels gebruiken ook adviesprijzen voor misleiding
De Consumentenbond ontdekte enige tijd geleden dat grote webwinkels een soortgelijke prijzingstruc gebruiken om deals beter te doen voorkomen. Onder andere Bol.com hanteert een te hoge adviesprijs, zodat de 'actieprijs' een hogere korting lijkt te hebben. Over het gebruik van adviesprijzen bestaan al regels, anders dan de nieuwe regels tegen misleidende 'van-voor'-prijzen.
Bron: ANP