background branding

Je wordt misleid als je online op dagkoopjes jaagt

21-9-2-dagaanbiedingssite-dagkoopje-koopjedeal-ibood-voordelig-consumentenbond-truc-64821173_m.jpg

Webshops als Koopjedeal, iBOOD en OneDayOnly zijn meestal niet goedkoper dan andere webwinkels. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Meer dan de helft van de aanbiedingen zijn ergens anders net zo goedkoop - of goedkoper.

De Consumentenbond vroeg een panel van 1800 kopers naar hun ervaring met dagaanbiedingssites. Daarnaast legde de bond honderd aanbiedingen van tien veelgebruikte sites naast de prijzen van andere webshops. 

Verkooptrucs

Sites met zogenaamde dagkoopjes zetten bezoekers onder druk om vlug iets aan te schaffen. Daarvoor gebruiken ze verschillende trucjes. Zo vermelden ze hoeveel stuks van deze afgeprijsde set scheermesjes nog op voorraad zijn, of juist hoeveel er al zijn verkocht. Forumgebruikers vertellen hoe blij ze zijn met de aankoop van hun inktcartridge. Veel websites strooien met teksten als ‘alléén vandaag’, ‘wees er snel bij’. En Koopjedeal laat bijvoorbeeld een grote klok zien die gestaag terugloopt. Zo krijg je het gevoel dat je vlug je slag moet slaan. 

Maar de klok kan wel teruglopen en de website kan wel 1dagactie heten, maar de acties lopen vaak langer door. Veel aanbiedingen blijken na een week nog steeds te gelden bij zeven van de tien websites. Soms ook worden de producten later nog een keer aangeboden voor exact dezelfde prijs. 

Nergens anders zo'n goede deal?

De Consumentenbond ontdekte bovendien dat 62 procent van de aanbiedingen minstens zo duur zijn als bij andere webwinkels, soms zelfs duurder. Bij zeven van de tien winkels ging het om het merendeel van hun aanbod. Een voorbeeld: een 10-pack Oral B Cross Action opzetborstels kost inclusief verzendkosten 41 euro bij Koopjedeal, maar 16 euro bij Bol.com. Bij 1dagactie bleek zelfs dat alle tien de onderzochte ‘koopjes’ helemaal geen koopjes waren. 

Vergelijken

Bovendien scheelt er vaak wat aan de beschrijvingen van producten. Die vermelden geen merk, of alleen een merk waarvan je nooit hebt gehoord. Het typenummer van artikelen en apparaten wil nog wel eens ontbreken. Dat alles maakt het lastiger om recensies te vinden of prijzen te vergelijken. 

Dat is wel wat de Consumentenbond aanraadt om te doen: zie je een koopje op een dagaanbiedingssite, check dan even of het product niet goedkoper is bij een andere webshop. 

Bron: Consumentenbond