'Bejaardenbajes' moet discussie aanwakkeren

De discussie over ouderenzorg op gang brengen: dat was het doel van het 'proefballonnetje' dat ondernemer Aad Ouborg dinsdag opliet. Hij zocht de media op met zijn op het eerste gezicht ver uitgewerkte voorstel om de koepelgevangenis in Breda om te toveren tot budgetbejaardenhuis. Een dag later gaf Ouborg tegenover nieuwsdienst Novum toe dat het geen serieus plan is.

Tot op zekere hoogte had zijn actie succes: veel nieuwssites namen het bericht klakkeloos over, op Twitter buitelden politici over elkaar heen met verontwaardigde reacties en ook op YouTube liepen de gemoederen hoog op.

Wat was er aan de hand? De verouderde Bredase koepelgevangenis komt in 2016 leeg te staan. De gemeente heeft er geen plannen mee. Ouborg sprong hier op in met zijn idee om er bejaarden in te stoppen. Op Telegraaf.nl lichtte hij zijn plan toe: 'Ik zie een groeiende groep senioren die er financieel niet goed voor staan. Ze kunnen moeilijk rondkomen en hebben geen goed pensioen opgebouwd. In een gewoon bejaardenhuis is de vanafprijs €65,- per dag. Wij verwachten dat dit bij ons voor €29,- per dag kan.'

Een gelikt filmpje op budgetbejaardenhuis.nl, inclusief TelSell-achtige commentaarstem, maakt de bezuinigingen duidelijk. We zien 'zorgrobots' rondrijden om pillen en lakens uit te delen, en bedden die transformeren tot rolstoel. ''s Nachts heerlijk slapen en overdag altijd mobiel in je eigen RoboticBed®', aldus de aanprijzing op de website. De zorg in de omgetoverde bajes wordt zoveel mogelijk geautomatiseerd 'om de personeelskosten te beperken'.

Kinderen en kleinkinderen kunnen via camera's hun (groot)ouders in de gaten houden. Ondertussen wekken de duidelijk zichtbare tralies voor de ramen de suggestie dat er voor de bejaarde bewoner geen ontsnappen mogelijk is.

De reacties op YouTube lopen uiteen. Ze variëren tussen verontwaardiging en het in twijfel trekken van de echtheid van dit plan. En woensdag gaf Ouborg dus zelf toe dat we dit plan niet al te serieus moeten nemen.

Wat vind jij: gelukkig maar, of een gemiste kans? Reageer hieronder en laat het weten op Facebook.

Bron: budgetbejaardenhuis.nl / nieuws.nl