Bekende influencers hebben hoog aantal nepvolgers

Instagramvolgers.jpg

BN’ers kunnen hun klanten en sponsoren misleiden door het hebben van nepvolgers op social media. De driehonderd grootste Nederlandse Instagramaccounts werden door Techplatform Techtiek onderzocht op het aantal nepprofielen dat zij hebben, meldt Trouw.

Influencer Yvonne Coldeweijer spant de kroon. Maar liefst 56 procent van haar meer dan 600.000 volgers op Instagram blijken nep te zijn, meldt Techplatform Techtiek. Coldeweijer is bekend door haar video’s, waarin ze roddels en mogelijke schandalen onthult van BN’ers. 

Gemiddeld aantal schijnprofielen

Het gemiddelde aantal nepvolgers van deze driehonderd Instagramaccounts is 19 procent. Na Coldeweijer volgen Olcay Gülsen en vlogger Jiami met ongeveer 44 en 40 procent nepvolgers. 

Kopen van volgers

Influencers kunnen nepaccounts kopen via verschillende websites. Deze schijnvolgers worden in pakketten van duizenden aangeboden, waardoor influencers hun volgersaantal flink laten stijgen. 

Influencers riskeren boete

Sinds maart dit jaar zijn er risico’s verbonden aan het hebben van nepvolgers. De Autoriteiten Consument en Markt (ACM) vindt het misleiding van consumenten wanneer influencers zich populairder voordoen dan ze zijn. Daarom kunnen zij een boete krijgen wanneer ze producten verkopen aan hun publiek. 

Daarnaast worden ook sponsoren voorgelogen. Hoeveel een influencer verdient aan het promoten van een product of dienst, hangt deels af van het aantal volgers. 

Nepvolgers zijn bots

Nepprofielen zijn zogeheten bots, want ze worden gecreëerd door computers. Je kunt ze aan enkele afwijkingen herkennen. Het account heeft bijvoorbeeld geen profielfoto en plaatst onpersoonlijke reacties onder berichten. Wil je meer weten over het herkennen van schijnvolgers, lees dan dit artikel van radar

Misleiding met kwart aan nepvolgers

Iedereen kan nepvolgers hebben zonder ze te hebben gekocht. De bots volgen namelijk enkele willekeurige accounts om echt te lijken. Daarom spreekt Modash, een online platform gespecialiseerd in het opsporen van nepprofielen, pas van misleiding wanneer minimaal een kwart van de volgers nep zijn. 

Bron: Trouw

Meer over