Belactie tegen investeringen banken in palmolie-industrie

palmolie-supermarkt-actie-17-11-2018.jpg

Een actie tegen palmolie heeft volgens Milieudefensie zaterdag tot overbelaste lijnen geleid bij ABN AMRO, ING en Rabobank.

Radar over palmolie

De olie en het vet van palmolie worden in verschillende producten verwerkt. De gevolgen van de productie van palmolie zijn rampzalig. De olie wordt verbouwd op grote plantages en daar is veel grond voor nodig. Radar besteedde al in 2014 aandacht aan de gevolgen van het winnen van palmolie. Johan van der Gronden van het Wereld Natuur Fonds (WNF) vertelde in die uitzending dat naar schatting een gebied zo groot als Nederland gekapt is voor het verbouwen van de olie.

Radar terugkijken: Duurzame palmolie, waar vind je het?

Bekende Nederlanders als Froukje Jansen, boze bankklanten en burgers belden de banken volgens de milieuorganisatie plat vanuit een callcenter op de Dam in Amsterdam en ruim tweehonderd locaties in het land. Zij eisen dat de banken hun geld weghalen bij de palmolie-industrie; een industrie die verantwoordelijk is voor grootschalige ontbossing, landroof en mensenrechtenschendingen. In totaal zijn per telefoon en internet meer dan 3500 klachten ingediend. De gemiddelde wachttijd liep op tot tien minuten, zegt Milieudefensie.

'De massale klachtenstroom laat duidelijk zien dat Nederlanders willen dat hun spaargeld bijdraagt aan een betere wereld; niet aan de kap van het regenwoud. Banken, luister naar je klanten, en bescherm het regenwoud!', aldus Rolf Schipper, campagneleider van Milieudefensie.

Rabobank heeft zaterdag een belteam ingezet om vragen van mensen te beantwoorden over investeringen in palmolie. Volgens de Rabobank was er geen sprake van overbelaste lijnen.  'Wij hebben minder dan 1 procent extra telefoonverkeer gehad', aldus de zegsvrouw. Om klanten te woord te staan die vragen hebben over investeringen in palmolie, zijn door de bank ongeveer tien extra mensen ingezet. 'Ook zodat het reguliere belverkeer niet overbelast raakt.'

Rabobank zegt alleen te investeren in duurzame palmolie en met haar investeringen van 1,6 miljard euro geen schade toe te brengen aan het milieu of mensenrechten te schenden.

Bron: ANP