Belastingaangifte 2024: zo loop je geen geld mis

Belastingaangifte Tips

Het is weer die tijd van het jaar: de tijd van de blauwe enveloppen in de bus. In de uitzending van maandag 18 maart 2024 besteden we aandacht aan hoe ingewikkeld het doen van je belastingaangifte eigenlijk is. Hoe zorgen we ervoor dat we bij het doen van onze belastingaangifte niets over het hoofd zien?

Verdeling

Veel mensen laten geld liggen, omdat ze gedeelde posten niet handig schuiven tussen fiscale partners. In bepaalde gevallen doet de Belastingdienst dit al automatisch, maar dat is niet altijd het geval terwijl het veel geld kan schelen. 

Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers laat weten dat één op de vier mensen te veel spaartaks betaalt. Zo blijkt uit uit hun data-analyse.

In onderstaande tabel van de Bond van Belastingbetalers is te zien hoeveel het verdelen van gedeelde posten potentieel kan schelen: 

Zorgkosten

Wanneer je zorgkosten niet worden vergoed door je zorgverzekering, kun je deze vaak aftrekken bij de belastingaangifte. Denk hierbij aan tandartskosten, dieetkosten (op voorschrift van arts of diëtist), maar ook aan coeliakie en reiskosten naar het ziekenhuis.

Voor veel van deze kosten geldt wel een drempel. Alleen de kosten boven die drempel zijn aftrekbaar.

Openbaar vervoer

Reis je met het openbaar vervoer naar je werk? Dan kun je dit onder voorwaarden aftrekken. De reis naar je werk moet wel meer dan 10 kilomoter zijn en je moet je eigen reiskosten betalen. Het gaat hierbij om een vast bedrag.

Goede doelen

In bepaalde scenario's mag je je donaties aan goede doelen aftrekken van de belasting. Deze  goede doelen moeten echter door de Belastingdienst erkend zijn als ANBI (instellingen die het algemeen nut beogen). Er zijn twee soorten giften die in aanmerking komen: periodieke giften en gewone giften. 

Periodieke giften zijn giften die jaarlijks worden gedaan voor een periode van minimaal vijf jaar. Er is geen drempel of maximum aan het bedrag dat je kunt aftrekken voor periodieke giften.

Gewone giften zijn giften die je af en toe doet. Hiervoor geldt een drempelbedrag en een maximumbedrag dat je mag aftrekken. Het drempelbedrag is 1 procent van je drempelinkomen. Oftewel: 1 procent van je totaal aan inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, zonder je persoonsgebonden aftrek. Dit moet wel minimaal 60 euro zijn.

Wat je meer hebt gegeven, mag je aftrekken. Maar je mag niet meer aftrekken dan het maximum van 10 procent van uw drempelinkomen.

Middelingsregeling

2024 is het laatste jaar dat je gebruik kunt maken van de middelingsregeling. Deze regeling is bedoeld om mensen te helpen die te maken hebben met grote schommelingen in hun inkomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een onregelmatig inkomen hebt door freelance werk, of als je inkomen sterk verandert door een promotie of ontslag.

De middelingsregeling werkt als volgt: je neemt je totale inkomen over een periode van drie jaar, telt dit bij elkaar op en deelt het door drie. Dit geeft je je gemiddelde jaarinkomen over die periode.

Vervolgens bereken je hoeveel inkomstenbelasting je zou hebben betaald als je elk jaar van die periode dit gemiddelde inkomen had verdiend. Dit doe je door de belastingtarieven toe te passen die in die jaren golden.

Als het bedrag dat je op deze manier berekent minder is dan de belasting die je daadwerkelijk hebt betaald over die drie jaar, dan heb je mogelijk recht op een teruggave. Er is echter één belangrijke voorwaarde: het verschil moet meer dan 545 euro zijn. 

Hieronder een voorbeeld: