Belastingbetalers moeten ondanks opschorting spaartaks afdragen

04022022-belastingdienst-spaartaks.jpg

De meer dan twee miljoen belastingbetalers die normaal gesproken spaartaks moeten aftikken bij de fiscus, moeten dit jaar 'zeer waarschijnlijk' langer wachten op hun definitieve aanslag. De Belastingdienst gaat zijn zelf opgelegde deadline - wie voor 8 april aangifte doet, krijgt voor 1 juli antwoord - in die gevallen vermoedelijk niet halen, bevestigt een woordvoerder van de dienst aan De Telegraaf.

De reden voor de vertraging is dat staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit) de vermogensrendementsheffing, zoals de spaartaks officieel heet, tijdelijk heeft opgeschort. Dat zorgt voor chaos bij de Belastingdienst. Daardoor is het ook 'technisch niet mogelijk' om de heffing uit de voorlopige aanslagen te halen. Die worden nu volop verstuurd. Wie volgens zo’n voorlopige aanslag spaartaks verschuldigd is, moet die gewoon betalen. 'In de definitieve aanslag wordt dat dan gecorrigeerd.'

Waarom is de spaartaks opgeschort?

De 'spaartaks', ook wel 'vermogensrendementheffing' is volgens de Hoge Raad in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De Belastingdienst gaat bij het berekenen van de belasting op vermogen uit van de zogenaamde 'vermogensmix'. Bij kleine vermogens komt dit erop neer dat een derde wordt belegd en twee derde wordt gespaard. Bij grote vermogens ligt deze verhouding op 21% spaargeld tegen 79% beleggingen. 

De belasting wordt geheven over het fictieve rendement: 0,03% op spaargeld en 5,69% op beleggingen. Deze regeling zou in strijd zijn met het recht op eigendom en het verbod op discriminatie. Sinds 2017 wordt gebruik gemaakt van de vermogensmix. Grote spaarders die hun geld niet of minder hebben belegd, hebben daardoor mogelijk te veel belasting betaald. Een nieuwe regeling invoeren kan nog jaren duren. Vandaar dat staatssecretaris van Rij de heffing tien dagen geleden opschortte. 

Bron: De Telegraaf