Belastingdienst bracht met 'zwarte lijst' duizenden mensen in financiële onzekerheid

29112021Financieelonzeker.jpg

De Belastingdienst heeft zeker duizenden mensen in financiële onzekerheid gestort door hen op een zwarte lijst te plaatsen, ook als er geen enkel bewijs was dat zij fraudeerden of iets anders misdeden. Bij 750 huishoudens die op de lijst kwamen, zette de Belastingdienst zonder aanwijsbare reden toeslagen stop. Duizenden anderen werden vrijwel direct zonder verklaring onder verscherpt toezicht geplaatst, waardoor ze langdurig in financiële onzekerheid terechtkwamen.

Dat blijkt uit nog ongepubliceerd onderzoek van advies- en accountantsbureau PwC naar een eerste deel van deze FSV-lijst, waarin NRC inzage heeft gehad. Het onderzoek, dat in opdracht van het kabinet is uitgevoerd, circuleert al weken op het ministerie van Financiën, maar is nog niet naar de Kamer gestuurd.

Niet dezelfde teams

Opvallend is dat het toezichtsteam dat zich met de dossiers bezig hield, niet het fraudeteam is dat berucht werd door de Toeslagenaffaire. Het is onduidelijk of burgers die door plaatsing op de FSV-lijst in de problemen kwamen, al in aanmerking komen voor compensatie.

Update

Omtzigt: 'Rapport moet direct naar Kamer'

Het rapport moet nog maandagavond naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Dat verzoek doet onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, mede namens zijn SP-collega Renkse Leijten.

'De bevindingen lijken nog schokkender dan eerder gedacht', stelt Omtzigt. Hij wil dat het rapport uiterlijk maandagavond 20.00 uur naar de Kamer wordt gestuurd. Daarnaast wil hij weten hoe andere deelonderzoeken van PwC naar het gebruik van FSV bij de Belastingdienst vorderen.

Bron: MediaWatch