'Belastingdienst negeerde meldingen over misstanden'
De Belastingdienst heeft jarenlang interne meldingen van misstanden bij de behandeling van burgers genegeerd. Tot op het hoogste ambtelijk niveau kreeg een medewerker die aankaartte dat in strijd met de wet werd gehandeld en rechten van burgers werden geschonden, geen gehoor. Dat melden Trouw en RTL Nieuws.
De medewerker legt zijn verhaal nu voor aan de Tweede Kamer, hopend dat burgers alsnog hun recht krijgen. Dat doet hij via het overdragen van een brandbrief en een dossier met daarin vooral e-mailverkeer tussen hem, collega's en de hoogste bazen bij de Belastingdienst. Uit de stukken zou blijken dat de Belastingdienst bij zeker 40.000 mensen ten onrechte geld terugvroeg, hoewel zij volgens de wet recht hadden op uitstel van betaling omdat bijvoorbeeld hun bezwaar nooit behandeld werd.
'Belastingdienst heeft lak aan rechtsbescherming'
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt meer tekenen over onzorgvuldige omgang met burgers te hebben gekregen. Hij wil dan ook snel opheldering van staatssecretaris Snel (Financiën) of topambtenaren van deze praktijken afwisten. 'Het lijkt erop dat een aantal leidinggevenden bij de Belastingdienst lak heeft aan de rechtsbescherming van de belastingplichtige.' Renske Leijten, Kamerlid voor de SP, vindt dat door deze praktijken het vertrouwen in de overheid ernstig wordt geschaad. De SP wil dat de onderste steen boven komt middels een parlementaire enquête.
Belastingdienst: klacht klokkenluider wél aangekaart
De Belastingdienst zegt wel degelijk aan de slag te zijn gegaan met de waarschuwingen van een klokkenluider dat de dienst zich niet aan de wet hield. De klokkenluider zegt dat hij jarenlang tot op het allerhoogste niveau op dovemansoren is gestuit.
De Belastingdienst bevestigt dat meerdere malen met de oud-medewerker van de Belastingdienst is gesproken. Ook door de directeur die verantwoordelijk was voor de toeslagen. De 'signalen zijn gedeeld' met de verantwoordelijke afdelingen. De dienst verwijst verder naar het rapport van de commissie die zich over de misstanden heeft gebogen, dat later deze week wordt verwacht.
Gedupeerden kinderopvangtoeslag
Radar besteedde deze week in de uitzending ook aandacht aan gedupeerden van de Belastingdienst. Honderden ouders moeten, zonder dat duidelijk is waarom, duizenden euro's kinderopvangtoeslag terugbetalen aan de fiscus met hoge schulden tot gevolg. Bekijk de uitzending hier terug:
Actie bij Belastingdienst: Ouders in de schuld door wispelturige fiscus
De commissie-Donner komt donderdag met adviezen naar aanleiding van onderzoek naar de veelbesproken kinderopvangtoeslag-affaire. De commissie zal ook aangeven hoe de gedupeerde ouders mogelijk gecompenseerd kunnen worden.
Bron: ANP MediaWatch / Trouw / RTL Nieuws