Coalitiepartijen willen onderzoek naar misstanden fiscus, UWV en CBR

onderzoek-fiscus-18-09-2019.jpg

Coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie (CU) willen een groot onderzoek naar de misstanden bij onder meer de Belastingdienst, uitkeringsinstantie UWV en het CBR (rijbewijzen). Zij pleiten voor een onderzoek door het parlement naar deze instanties van de overheid. Daarbij zou ook de rol van de politiek zelf moeten worden doorgelicht, van het opstellen van regels tot het optuigen van deze organisaties.

Volgens CDA en CU raken de problemen bij bijvoorbeeld fiscus, UWV en CBR het vertrouwen van de burger in de overheid. Diensten zijn vaak onbereikbaar, anoniem en weinig behulpzaam, aldus CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma en Gert-Jan Segers (CU). Zij wijzen op de ombudsman, die onlangs stelde dat inmiddels ook burgers die het normaal wel redden, vastlopen in regels en bureaucratie.

Koning Willem-Alexander noemde een paar in opspraak geraakte instanties specifiek in zijn troonrede op Prinsjesdag. Het ging erover dat de dienstverlening van de overheid wel beter kan.

Eerste contact met burgers

'De overheid moet dienstbaar zijn aan de samenleving. Nu lopen mensen te vaak op tegen een bureaucratische muur. Ze voelen zich machteloos en niet gehoord', aldus Heerma. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zegt dat DUO, UWV en de Belastingdienst vaak het eerste contact van burgers met de overheid vormen. 'Dat is te vaak geen succes. Regels lijken belangrijker dan mensen, systemen falen, wachttijden zijn te lang en burgers worden van het kastje naar de muur gestuurd.'

Bron: ANP