'België meldde eierprobleem pas na anderhalve maand'

belgie-was-laat-met-melden-eierschandaal.jpg

De Europese Commissie onderzoekt of België tijdig aan de bel heeft getrokken in het eierschandaal. Lidstaten moeten onmiddellijk het Europese waarschuwingssysteem RRASF in Brussel inschakelen als ze weet hebben van besmettingen in voedingswaren die de volksgezondheid mogelijk bedreigen.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldde de aanwezigheid van de insecticide fipronil in eieren op 20 juli, aldus een commissiewoordvoerster dinsdag. Het agentschap was daar volgens eigen zeggen echter al begin juni van op de hoogte, maar omdat het om concentraties ging die de gezondheid bij consumptie niet bedreigen, is geen alarm geslagen.Lees ook: 51 Belgische pluimveebedrijven geblokkeerd vanwege fipronil

Juridische stappen

Volgens de commissie is tot 20 juli langs geen enkele weg informatie over besmette eieren gedeeld. Brussel kan juridische stappen nemen als blijkt dat de Belgen in gebreke zijn gebleven. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Voedselveiligheid) houdt over de zaak contact met staatssecretaris Martijn van Dam, verantwoordelijk voor landbouw, en zijn Duitse collega Christian Schmidt.

Gebrekkige communicatie en transparantie

Berlijn en Den Haag zijn niet te spreken over de gebrekkige communicatie en transparantie van het FAVV. Schmidt wil zelfs Duitse experts naar België en Nederland sturen om de situatie ter plaatse te kunnen beoordelen. Het toezicht op de voedingsmarkt is de taak van de nationale overheden.

Federaal parlement

De Belgische ministers Denis Ducarme (Landbouw) en Maggie De Blockde (Volksgezondheid) worden woensdag in het federaal parlement in de Kamercommissie Economie en Landbouw gehoord over de kwestie.

Bron: ANP