NVWA: 'Fipronil eind 2016 aangetroffen in stal'

fipronil-in-stal081017.jpg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkent dat in november 2016 een tip binnenkwam over stallen die werden schoongemaakt met fipronil. Maar topman Rob van Lint liet woensdag in een verklaring weten dat er toen 'geen enkele aanwijzing was dat fipronil ook in eieren zou kunnen zitten'.

Uit een nota van de NVWA die bij de Belgische overheid terecht is gekomen blijkt dat de tip ging over het bestrijden van bloedluis met fipronil. De Belgische minister Denis Ducarme (Landbouw) reageerde woensdag verontwaardigd. Nederland heeft volgens hem te lang gewacht met het delen van informatie.

'Geen enkele aanwijzing over fipronil in eieren'

Inspecteur-generaal Van Lint stelt dat 'het verwijt dat wij in november 2016 weet gehad zouden hebben van fipronil in eieren niet klopt'.

In een toelichting voor de camera van RTL Nieuws zei Van Lint, die op 1 juli van dit jaar aantrad als topman, dat er 'geen enkele aanwijzing was dat er gevaar was voor de volksgezondheid'. Er werden niet direct monsters van eieren genomen, omdat er geen vermoedens waren dat het bestrijdingsmiddel daar in zou kunnen zitten.

Signalen uit België

Die signalen kwamen pas maanden later - vanuit België, waar in juni fipronil werd gevonden in eieren van een pluimveebedrijf dat zaken had gedaan met het Nederlandse servicebedrijf ChickFriend. De Belgen verzochten de NVWA op 28 juni om onderzoek bij dit bedrijf, zo valt op te maken uit een tijdlijn op de website van de NVWA. Het onderzoek volgde ruim een week later. De eerste Nederlandse eieren werden in de loop van juli onderzocht. Op 22 juli werd bevestigd dat de verboden stof inderdaad in Nederlandse eieren zat.

Fraudetips

Van Lint zegt dat zijn dienst jaarlijks 'honderden tips en meldingen van vermoedens van fraude' binnenkrijgt. Hij benadrukt dat meldingen eerst goed onderzocht moeten worden voordat actie ondernomen kan worden.

Bron: ANP