Bellen naar of vanuit een ander land, betaal je daar extra voor?
Contact houden met vrienden of familie in het buitenland, wat betaal je daarvoor? De Europese roamingkosten werden in de zomer van 2017 afgeschaft, maar bij wie langdurig in het buitenland (vast)zit, zijn er toch vragen.
Zevenduizend Nederlandse reizigers zijn nu nog door het coronavirus in het buitenland gestrand. Wanneer zij geen wifiverbinding op hun verblijfplaats hebben, zijn ze aangewezen op hun gsm of smartphone om contact met thuis te houden. Maar kost dat hen extra, of niet?
Roaming kost je niets
Sinds de zomer van 2017 betaal je binnen de Europese unie geen roamingkosten meer. Wie binnen Europa reist, kan zorgeloos verbinden met het internet en sms’en of bellen naar een Nederlands nummer. Daarvoor gelden de gewone tarieven voor mobiele toestellen.
Maar de voorwaarde voor kosteloze roaming, is dat het tijdelijk en niet excessief gebeurt. Als je langdurig in het buitenland belt en op 4G surft, kan je mobiele provider je toch extra kosten aanrekenen.
Check even de Fair Use Policy van je provider, die misbruiken van onbeperkte abonnementen moet voorkomen. Naar een ander land verhuizen en je Nederlandse nummer behouden bijvoorbeeld, kan niet zonder uiteindelijk meer te betalen.
Uitzondering door corona
Verschillende mobiele providers willen klanten die door de coronacrisis in een ander land vastzitten wel tegemoetkomen. Je neemt daarvoor het beste zelf contact op met je provider. Het helpt als je kan aantonen waarom je aanspraak op de uitzondering maakt.
Weet ook dat bellen naar het buitenland niet onder de afgeschafte roamingkosten valt. Bel je in een andere Europese lidstaat met je Nederlandse nummer naar een nummer in dat land, dan betaal je wél meer. Om je terugvlucht of andere zaken telefonisch te regelen, ben je vaak beter af met een lokale simkaart.
Contact vanuit het thuisland
Wanneer je vanuit Nederland sms’t of belt naar iemand die op reis is, betaal je geen extra kosten. De persoon in het buitenland zal ook niets worden aangerekend. Zit een vriend of familielid van je vast? Bel dan zelf even, zodat hij of zij een hogere factuur voorkomt.