Ben je wel 18? Instagram controleert je leeftijd via video-selfie

Instagram-mobiel.jpg

Na de Verenigde Staten lanceert Instagram nu ook in Europa de automatische leeftijdscontrole. De leeftijd van een gebruiker wordt door middel van een video-selfie ingeschat door kunstmatige intelligentie. Het systeem is afgelopen zomer getest in de VS en wordt nu ook in gebruik genomen in het Verenigd Koninkrijk en de EU. Meta, het moederbedrijf van Instagram, werkt voor dit design samen met Yoti, een bedrijf dat kunstmatige intelligentie ontwikkelt.   

Gebruikers moeten een foto uploaden die vervolgens beoordeeld wordt door de kunstmatige intelligentie. Het systeem herkent kenmerken in een gezicht waarmee het de leeftijd kan inschatten. Meta geeft aan dat de selfie na de controle wordt verwijderd en het anoniem gebeurt. Meta verklaart dat het systeem geen gezichtsherkenning is.

Van minderjarig naar meerderjarig

Het systeem wordt gebruikt als minderjarigen hun leeftijd in de app willen veranderen naar meerderjarig. De minimumleeftijd voor Instagram is 13 jaar en er wijzigen bepaalde instellingen als de gebruiker aangeeft boven de 18 te zijn. Een nieuw account wordt standaard op privé gezet als de gebruiker onder de 16 is. Ook hebben deze gebruikers de optie om minder gevoelige beelden te zien standaard aan staan.

Maatregelen voor minderjarigen

Na kritiek te hebben gekregen over de bijdrage die de app levert aan een laag zelfbeeld onder kinderen, besloot Instagram een geplande kinderversie van de app uit te stellen. Ook nam Instagram maatregelen om jongeren beter te beveiligen. Het is bijvoorbeeld lastiger geworden om als volwassenen chatberichten te sturen aan minderjarigen. 

Bron: RTL Nieuws