Bepaalde vorm slokdarmkanker voorspelbaar

wetenschap_780_1908.jpg

Wetenschappers zijn erin geslaagd om duidelijk te maken welke patiënten met een aangetaste slokdarm uiteindelijk kanker krijgen. Volgens het AMC in Amsterdam was dit tot nu toe een raadsel.

'Dit is een doorbraak in het onderzoek naar wat we een Barrett-slokdarm noemen', zegt AMC-onderzoeksleider Sheila Krishnadath. Bij deze slokdarm is het weefsel van een deel van de slokdarmwand aangetast. Dit komt meestal door oprisping van zuur en gal uit de maag.

Aan de hand van de genetische opmaak van cellen in de slokdarm kan de kans op slokdarmkanker op de lange termijn nu worden voorspeld. Volgens de onderzoekers zouden patiënten met een verhoogde kans op kanker extra aandacht moeten krijgen. 'Het valt te overwegen om deze patiënten zelfs in een vroeg stadium te gaan behandelen', aldus Krishnadath.

Barrett-slokdarm dodelijkste vorm van kanker

De Barrett-slokdarm verhoogt de kans op het krijgen van een bepaalde vorm van slokdarmkanker. Ongeveer 1 procent van de Nederlanders boven de vijftig heeft deze aandoening. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een kleine kans op het krijgen van slokdarmkanker, maar het is wel een van de dodelijkste vormen van kanker.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het AMC, in samenwerking met de Queen Mary University of London en Arizona State University.

Bron: ANP