'Kankerpatiënt vaak te angstig voor terugkeer'
Een van de drie mensen die kanker overleven, ervaart in te ernstige mate angst voor terugkeer van de ziekte. Dat concludeert gedragswetenschapper José Custers in haar promotieonderzoek aan het Radboudumc in Nijmegen.
'Deze angst leidt tot problemen in het dagelijks leven. Mensen met angst maken zich veel zorgen, hebben moeite met het maken van toekomstplannen of zijn extreem alert op lichamelijke symptomen', zegt Custers donderdag.
Steeds meer mensen blijven leven
Steeds meer mensen blijven in leven na behandeling van kanker. Ze zijn in meer of mindere mate bang dat de ziekte terugkeert. Deze angst is normaal en neemt meestal af in de loop van de tijd. 'Maar bij een derde van de patiënten blijft de angst sterk aanwezig. Zelfs vijf tot tien jaar na het afronden van de behandeling komt deze angst nog voor', vertelt de psycholoog.
Volgens haar is er in Nederland nu geen behandeling om deze mensen goed te begeleiden. 'Het is momenteel onvoldoende bekend bij artsen en patiënten dat de angst zodanig ernstige vormen kan aannemen, dat patiënten zich erdoor geïnvalideerd voelen', aldus de psycholoog.
Psychische reactie
Onlangs bleek uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding al dat angst in de top vier van problemen staat. 'Het is een psychische reactie op een lichamelijk probleem. Zorgwekkend vinden we dat juist deze zorg tekort schiet. Mensen die angstig zijn, kunnen last hebben van een aanpassingsstoornis. De behandeling hiervan voor kankerpatiënten wordt niet meer vergoed in het basispakket.' Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn) krijgt van KWF binnenkort een voorstel voor een nieuwe richtlijn.
Het Nijmeegse Radboudumc is een proef begonnen met een behandeling voor patiënten die zwaar gebukt gaan onder angst. Custers onderzocht voor haar studie meer dan 660 patiënten met borstkanker en darmkanker.
Bron: ANP