background branding

Geen grotere kans op borstkanker door ivf

borstkanker-onderzoek-780.jpg

Uit onderzoek van het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek blijkt dat vrouwen die eerder een ivf-behandeling hebben gehad, niet meer kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker dan andere vrouwen. Ook niet na langere tijd (meer dan 20 jaar).

Door de grote hoeveelheid hormonen bij ivf zou de kans op borstkanker toenemen, zo dachten wetenschappers eerder. Uit de studie van het Antoni van Leeuwenhoek blijkt dat nu niet waar. Na zes behandelingen werd zelfs een lager risico gevonden, zo concluderen de onderzoekers.

Eicelopbrengst

Bovendien bleek uit het onderzoek dat vrouwen met een lage eicelopbrengst na de hormoonstimulatie een lagere kans hadden op borstkanker dan vrouwen die na de hormoonbehandeling een normale eicelopbrengst hadden.

De onderzoekers hebben hier een mogelijke verklaring voor: vrouwen die de vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan en een lage eicelopbrengst hebben komen vaak wat eerder in de overgang. Dat verlaagt de kans op borstkanker.

Aanvullend onderzoek nodig

Voordat er conclusies kunnen worden getrokken over het langetermijnrisico op borstkanker met de huidige hormoonbehandelingen en na de overgang is aanvullend onderzoek nodig. In de loop der jaren zijn de ivf-behandelingen veranderd, en de wetenschappers kunnen niet met zekerheid zeggen dat de resultaten ook gelden voor behandelingen die plaatsvonden na 1995.

Meer dan 25.000 vrouwen die tussen 1980 en 1994 een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen zijn onderzocht.

Bron: ANP