Meer informatie: Screenen op borstkanker

thermografie_promo-still-780.jpg

Waarom zou je wel of niet screenen op borstkanker? Is thermografie daar een geschikte methode voor? En waar moet je op letten als je zelf je borsten onderzoekt? De Borstkankervereniging geeft een standpunt over thermografie en meer informatie over borstkankerscreening in het algemeen.

Het onderstaande standpunt van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) is gegeven naar aanleiding van de uitzending van Radar over thermografie op 29 februari 2016. Bekijk de uitzending.

Is thermografie een geschikte screeningsmethode voor borstkanker?

Nee, thermografie is in de ogen van BVN geen alternatieve screeningsmethode  voor de mammografie. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode daarvoor geschikt is. Een thermografie laat temperatuurverschillen in de huid zien met behulp van infraroodopnamen. Infrarood kan niet diep door de huid heen dringen. Tumoren zitten dieper in het weefsel. Hierdoor is deze methode niet gevoelig genoeg om tumoren op te sporen, zeker niet in een vroeg stadium. Ook kunnen verkalkingen (die een voorstadium van kanker kunnen zijn) niet gevonden worden met thermografie. Op het moment dat er een afwijking wordt gevonden met thermografie kan dit bijvoorbeeld ook een ontsteking zijn en geen (beginstadium van) kanker.

Wat zijn de voor- en nadelen van screening?

Elke vorm van screening heeft voor- en nadelen. Iedere vrouw in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar wordt eens in de twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Of je meedoet bepaal je zelf. BVN is van mening dat het belangrijk is om vrouwen goed te informeren over de voor- en nadelen van screening zodat ze een goede en weloverwogen beslissing kan nemen. Tot op dit moment is de mammografie de beste manier om een grote groep vrouwen te onderzoeken op borstkanker (Gezondheidsraad, 2014).

Op onze website lees je meer informatie over voor- en nadelen van borstkankerscreening.

Een andere informatiebron is het RIVM:

Feiten en Fabels over bevolkingsonderzoek borstkanker


Bevolkingsonderzoek borstkanker: wel of niet meedoen?

Feiten en Fabels over bevolkingsonderzoek borstkanker

Is zelf je borsten onderzoeken overbodig?

Nee, geen enkele screeningsmethode is perfect en vrouwen kennen hun eigen lichaam vaak goed. Het is belangrijk dat vrouwen hun borsten goed kennen, om zo een verandering op te merken waarmee je een afwijking in een vroeg stadium kunt ontdekken. Het is ook goed te weten of er sprake is van een verhoogd risico. Periodiek zelfonderzoek (elke maand op een vaste dag) is niet per se nodig.Lees meer over verhoogde risicofactoren voor borstkanker

Als je borsten anders aanvoelen dan je bent gewend en je ziet of voelt één van de volgende symptomen, dan is het verstandig om direct je (huis)arts raadplegen. Zie ook het plaatje met de citroenen.

•    Een ongewoon knobbeltje in de borst;

•    Schilfering en roodheid van de tepel of kuiltje in de borst;

•    Sinds kort ingetrokken tepel;

•    Strenge(tje) naar de tepel;

•    Vocht uit de tepel (bloederig, waterig, groen van kleur of melkachtig);

•    Warm aanvoelende borst met een rode verkleuring van de huid;

•    Een slecht genezend plekje;

•    Pijnlijke, anders aanvoelende plek in de borst;

•    Zwelling in de oksel

Bron: Borstkankervereniging Nederland