background branding

Relatie alcohol en borstkanker onderbelicht

borstkanker_alcohol_780_1907.jpg

Nederlanders zijn slecht op de hoogte van de relatie tussen het drinken van alcohol en het krijgen van borstkanker. Dit blijkt uit eigen onderzoek van het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP) onder ruim duizend mensen.

Slechts één op de tien Nederlanders is op de hoogte van de relatie tussen het drinken van alcohol en borstkanker. Dat stelt het Nederlands instituut voor alcoholbeleid (STAP) dinsdag op basis van eigen onderzoek onder ruim duizend mensen.

Een op de acht vrouwen borstkanker

Volgens de organisatie krijgt elk jaar één op de acht vrouwen in ons land borstkanker, ofwel 14.500 in totaal. Naar schatting worden hiervan tussen de 1000 en 3000 gevallen veroorzaakt door alcoholgebruik. 'Niet alleen het gebruik van enkele glazen alcohol per dag, maar ook matig gebruik van één glas per dag verhoogt dit risico al', aldus het instituut.

De belangenclub pleit voor een campagne om de risico's onder de aandacht te brengen, juist omdat de alcoholindustrie zich de afgelopen jaren steeds meer is gaan richten op vrouwen. Een andere reden daarvoor is dat vrouwen kwetsbaarder zijn voor de effecten van alcohol dan mannen. 'Vrouwen hebben een lager lichaamsgewicht en een kleiner volume aan lichaamsvocht. Hierdoor wordt alcohol sneller opgenomen in het bloed.'

Daarnaast lijken de vrouwelijke hersenen ook sneller schade op te lopen door alcohol dan die van mannen, aldus STAP. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alcohol al meer dan tien jaar geleden officieel erkend als risicofactor voor borstkanker.

Bron: ANP