Bergwandelen niet zo onschuldig als het lijkt: hier moet je op letten

bergwandelen.jpg

Elk jaar overlijden er weer Nederlandse wandelaars tijdens het wandelen in de bergen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je zo veilig mogelijk de berg op gaat? En als je dan toch een ongeluk krijgt, waar kun je dan vanuit de verzekering op rekenen?

Slecht bergwandeljaar

Alleen in 2023 al verloor de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) acht leden, zo vertelt directeur Robin Baks aan de Volkskrant. 'Het slechtste jaar ooit', noemt hij het in de krant, want drie is een gemiddelde. Acht is dus extreem veel. 

Berg op? Let dan hierop

Naast dodelijke ongevallen, gebeuren er ook veel ongelukken zonder dodelijke afloop tijdens het bergwandelen. Zeker onder onervaren wandelaars. Om de kans hierop te beperken, geeft de NKBV op de eigen website allerlei veiligheidstips.

Een goede voorbereiding is bijvoorbeeld erg belangrijk. Plan je tochten goed, zorg voor de juiste uitrusting en breng je conditie op peil. De NKBV adviseert om zeker drie maanden voor vertrek te beginnen met trainen.

Ook op je bestemming, kun je ook van alles doen om het veilig te houden. Neem bijvoorbeeld een kaart mee van de route en kies voor wandelroutes met markering. Een ongemarkeerd pad op gaan in een gebied dat je niet goed kent, kan erg gevaarlijk zijn. Loop je een bewegwijzerde route, maar verdwaal je alsnog? De NKBV adviseert dan om terug te gaan naar het laatste gemarkeerde punt op je route. Doorlopen kan gevaarlijk zijn. 

Weer in de bergen

Wat ook erg belangrijk is, is om de weersverwachtingen goed in de gaten te houden. Het weer kan snel omslaan, waardoor doorlopen echt riskant kan zijn. Het is dus absoluut geen overbodige luxe om vlak voor vertrek te kijken wat het weer gaat doen. Dit kan bijvoorbeeld bij het plaatselijke toeristenbureau, zo adviseert de NKBV op de eigen site. 


Wat als er wel iets gebeurt?

Ga je goed voorbereid de berg op, maar gebeurt er toch iets doordoor je medische zorg nodig hebt? Dan is het goed om te weten wat je van je (reis)verzekering kunt verwachten.

Alle Nederlanders hebben werelddekking voor spoedeisende zorg in het buitenland. dat wil zeggen dat acute zorg wordt vergoed totaan het Nederlandse prijsniveau. Wat dit precies betekent? Een voorbeeld: de behandeling van een gebroken been kost in Nederland bijvoorbeeld 2.000 euro. je breekt je been in Duitsland, waar deze behandeling even duur is. Je hoeft dan niet bij te betalen. Als in Duitsland de behandeling duurder is, bestaat de kans dat je het verschil zelf moet betalen.

Ook is het zo dat je medische kosten in het buiteland soms zelf voor moet schieten. Als je in het bezit bent van een zogenoemde European Health Insurance Card (EHIC), hoeft dit niet. Je kunt deze kaart aanvragen bij je verzekeraar.

Let op extra zorgkosten

Hoewel je met je verzekering en de Europese zorgpas al veel kunt ondervangen, is het wel goed om te weten dat zorgkosten in sommige landen veel hoger liggen. In Oostenrijk, een populair wandelland, word je als buitenlander bijvoorbeeld snel naar een privékliniek gebracht. Als je daar geholpen moet worden aan een gebroken been, kost dit je heel veel geld. Hetzelfde geldt voor Spanje. De gemaakte zorgkosten moet je in eerste instantie zelf betalen en achteraf krijg je vaak maar een deel vergoed. 

Meer weten over medische zorg in het buitenland en wat een reisverzekering hierin kan betekeken? Wij hebben hier een uitgebreid artikel over. Dit soot artikelen vind je ook vaak terug in onze gratis nieuwsbrief. Ontvang je die nog niet? Meld je dan nu aan

Bronnen: NKVB, de Volkskrant, archief