Beschadigd briefje uit de geldautomaat, wat nu?

beschadigdbriefje.jpg

'Vanmorgen is mijn zoon gaan pinnen bij een betaalautomaat... Hij heeft een biljet van 50 euro gekregen dat niet compleet is', schrijft Mariëlle ons. Wat te doen als je een beschadigd briefje uit de muur trekt? Radar zocht het uit.

Mariëlle stuurde ons bovenstaande foto. Je ziet dat minder van de helft van het vijftigje is afgescheurd; dat is het criterium dat De Nederlandsche Bank (DNB) stelt om de waarde vergoed te krijgen. DNB maakt uitzonderingen op deze regel wanneer het briefje voor het grootste deel vernietigd is door bijvoorbeeld een brand (dat moet je dan wel aantonen).

Wat te doen?

Je kunt met het beschadigde briefje langskomen bij DNB (in Amsterdam). Als dat te ver reizen is kun je het biljet ook toesturen. DNB adviseert om dit per aangetekende en verzekerde post te doen. Voeg dan dit formulier toe. Let wel: het kan zo'n drie maanden duren voor het geld op je rekening gestort wordt.

Aangetekend / verzekerd versturen kost toch geld?

Dat klopt, en de kosten voor het aangetekend en verzekerd versturen zijn in eerste instantie voor eigen rekening. Het kan lonen om contact op te nemen met de bank die de geldautomaat beheert. Dat blijkt in ieder geval uit het verhaal van Mariëlle: ze laat aan Radar weten dat de bank haar tegemoet komt in de extra gemaakte kosten.

En Femke schrijft op de Facebookpagina van Radar: 'Ik heb het een keer gehad met een biljet van tien euro. Van de Rabobank kreeg ik het advies om het biljet terug te storten via de automaat maar dat lukte helaas niet. Daarna hebben zij de tien euro zonder problemen teruggestort op mijn rekening. De waarde van het biljet was dan ook wellicht wat te laag om helemaal op te sturen. Ik was blij met de service!'

Onder de groene inkt

Vorig jaar besteedde Radar aandacht aan het verhaal meneer Grovers: hij pinde bij een automaat van de Rabobank. De biljetten die hij eruit kreeg zaten onder de groene inkt. Kijk het onderwerp uit het Mediateam hier terug.

Bron: De Nederlandsche Bank / Radar