Rabobank verscherpt beveiliging geldautomaten na plofkraken

rabobankautomaat21042017.jpg

Rabobank verscherpt de beveiliging van zijn geldautomaten omdat er de laatste tijd steeds meer plofkraken plaatsvinden. De maatregelen moeten criminelen ontmoedigen en de schade beperken. Sommige automaten zullen per direct worden gesloten, kondigde de bank donderdag aan.

Dit jaar vonden al achttien plofkraken met explosieven plaats op automaten van Rabobank, terwijl de bank in heel vorig jaar kampte met 21 plofkraken. 'We zitten nu dus al bijna op het niveau van heel vorig jaar', aldus een woordvoerster.

Bepaald type automaat

Ze benadrukt dat de huidige golf aan plofkraken eigenlijk alleen bij Rabobank speelt. Criminelen hebben waarschijnlijk een handige manier gevonden om een bepaald type automaat op te blazen en zoeken daarom telkens automaten van dat type op. Eerder speelden bij andere banken al vergelijkbare plofkraakreeksen, aldus de zegsvrouw.

Veiligheid omwonenden

Het gaat Rabobank bij het aanpakken van het probleem vooral om de veiligheid van omwonenden. Niet alle locaties waar geldautomaten staan, zijn bestand tegen de zware explosieven die bij plofkraken worden gebruikt. De maatregelen kunnen daarom van geval tot geval verschillen. Zo kan de toegang naar automaten op sommige locaties 's nachts worden gesloten.

'We onderzoeken waar nodig opnieuw de constructie van het pand, we luisteren naar de zorgen van omwonenden en we bekijken ook in welke mate de automaat 's nachts wordt gebruikt', stelt hoofd betalingsverkeeroperaties Erik Kwakkel in een verklaring van de bank. Tot nu toe zijn er al twintig automaten echt verwijderd. Dat betrof bijvoorbeeld een automaat die vlak onder een slaapkamer van mensen stond.

In totaal heeft Rabobank verspreid over het land ongeveer 2000 geldautomaten.

Bron: ANP