Rabobank aangeklaagd voor witwassen drugsgeld

rabobank780.gif

Mensenrechtenorganisatie SMC Collective zegt dat de Rabobank medeplichtig is aan moord en drugshandel door Mexicaanse drugskartels. Volgens SMC Colletive moeten de bank en de verantwoordelijke medewerkers vervolgd worden.

Mensenrechtenadvocaat Göran Sluiter heeft aangifte gedaan tegen de top van de Rabobank namens Fernandó Hernández, een in Nederland wonende Mexicaan, en zijn organisatie SMX Collective. Sluiter: ‘Witwassen is een misdrijf met slachtoffers.’

Dochterbank in Californië

Sinds 2015 is er een onderzoek gaande vanuit de Amerikaanse justitie naar een dochterbank van de Rabobank in Calexico in Californië. Er wordt gekeken naar gebrekkig toezicht op het witwassen van Mexicaans drugsgeld. De Rabobank heeft het filiaal eind 2015 gesloten.

‘Misdrijven tegen de menselijkheid’

Sluiter en zijn cliënt zeggen dat ‘de bank en de leidinggevenden vervolgd moeten worden voor medeplichtigheid aan moord en misdrijven tegen de menselijkheid’. Sluiter vindt dat banken een belangrijke rol hebben in het succes van drugskartels. ‘Ze moeten ervan geweten hebben, maar hebben bewust de ogen gesloten en dat maakt ze medeschuldig aan deelname aan een criminele organisatie’, aldus Sluiter.

De oom van Hernández was betrokken bij drugshandel en verdween op 16 december 2010, en Hernández voelt zich dan ook persoonlijk betrokken. Tijdens de persconferentie zegt hij: ‘Ik ben niet zo naïef  dat ik denk dat mijn oom door de Rabobank is vermoord, maar het witwassen voedt het geweld dat mijn oom gedood heeft’. De Amerikaanse justitie kijkt niet naar andere mogelijke delicten, maar enkel naar het witwassen.

Beoordeling Openbaar Ministerie

De Rabobank zegt volledig mee te werken met de Amerikaanse autoriteiten aan het lopende onderzoek en wil verder niet inhoudelijk reageren.

Zodra de aangifte binnen is, gaat het Openbaar Ministerie (OM) deze beoordelen. Pas daarna kan het OM inschatten of de zaak in Nederland in behandeling moet worden genomen.

 

Bron: NOS