58% haalt geld van rekening bij negatieve spaarrente

Als de spaarrente negatief wordt haalt 58% het geld van de spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van Radar onder ruim 32.000 respondenten van het Radar Testpanel. Voor bijna een derde is 0% spaarrente ook al een reden om spaargeld op te nemen.

Deze week kondigde de Triodos Bank aan de spaarrente te verlagen naar 0%. Voor ruim 34% van de respondenten is dat géén reden om geld van de spaarrekening te halen. "Het staat veilig daar", zegt de grootste groep (59%). 43% zou niet weten waar het anders onder te brengen. Thuis bewaren durft 35% niet. Tegenover de 34% die het geld bij 0% spaarrente niet van de rekening haalt, staat een net iets kleinere groep (31%) die zegt dat wél te doen. Daarvan zou de helft ál het spaargeld eraf halen. Voor ongeveer één op de vijf is het een reden om over te stappen van bank.

Negatieve rente gaat spaarder te ver

Als de spaarrente negatief wordt haalt 43% al het spaargeld van de rekening af. Nog eens 15% zou een gedeelte weghalen van de spaarrekening, in totaal zou 58% geld van de spaarrekening afhalen. 22% zou overstappen naar een andere bank. Slechts 9% zegt dat een negatieve spaarrente géén reden vormt om geld van de spaarrekening te halen.

Spaargeld van bank naar kluis

Veel panelleden overwegen in deze tijden om hun geld van de bank te halen. 38% zou (een gedeelte van) hun spaargeld in een kluis bewaren. 30% zou geld thuis neerleggen. De meest populaire 'maatregel' daarna is geld op de lopende rekening zetten (28%).

Gaat het ervan komen, die negatieve spaarrente? 54% denkt van niet, 46% gaat er wel vanuit. Een kleine groep (580 respondenten) heeft er nu al geen vertrouwen meer in: zij geven aan dat ze hun geld al van hun spaarrekening hebben gehaald. De meesten hebben het op de lopende rekening gezet (26%), een kwart bewaart het thuis. 23% geeft het uit, ongeveer één op de vijf zegt het geld elders in een kluis te hebben gelegd.

Triodos geniet meeste vertrouwen

8% van de respondenten heeft er vertrouwen in dat hun bank het belang van de klant centraal heeft staan. Dit vertrouwen verschilt overigens enorm per bank. Triodos-klanten hebben het meeste vertrouwen (39%) dat de bank het klantbelang voorop zet. ASN volgt met 27% en RegioBank staat op drie met 22%. Ook Knab (18%), Van Lanschot (13%), SNS (12%) en a.s.r. (10%) scoren hoger dan het gemiddelde. Van de drie grote banken scoort Rabobank 8%, ABN Amro 5% en ING 5% qua vertrouwen in klantbelang.