Beschermt zonnebrandpoeder net zo goed als zonnebrandcrème?
Het ligt in steeds meer winkels: zonnebrand in poedervorm. Mensen gebruiken het op hun gezicht zodat hun make-up mooi blijft zitten en strooien het in hun haar zodat hun scheiding niet verbrandt. Werkt het ook echt? Radar belt dermatoloog Sue Ann Chan.
Vaker gebruikt omdat het niet vettig is
Sue Ann Chan, bevestigt dat zonnebrandpoeder steeds populairder wordt. Ze is dermatoloog bij David Njoo Skin & Laser Clinics en legt uit dat mensen het voornamelijk op hun gezicht gebruiken.
Je make-up blijft hierdoor namelijk goed zitten en je huid ziet er niet vettig uit, wat je wel vaak hebt als je zonnebrandcrème gebruikt.
Dat zonnebrandpoeder geen vettige huid creëert, is volgens Chan de reden dat het effectief werkt. “Veel mensen houden niet van het gevoel van een vette zonnenbrandcrème op hun gezicht. Bij een poeder heb je dat niet. Mensen gebruiken het daardoor vaker en zijn dus ook beter beschermd tegen de zon.”
Werkt hetzelfde in je haar
Dit geldt ook als voor het gebruik van zonnebrandpoeder in het haar. Zonnebrandcrème maakt je haar wat wat vettig. Hierdoor smeren veel mensen hun hoofdhuid niet in en verbranden ze op hun scheiding. Zonnebrandpoeder kan hier uitkomst bieden.
Kun je zonnebrandcrème vervangen door poeder?
Hoewel zonnebrandpoeder dus voor veel mensen goed werkt en het beschermt tegen schadelijke UV-straling, kun je zonnebrandcrème volgens Chan niet volledig afzweren.
“Het advies blijft om zonnebrandcrème te gebruiken: smeer eerst je gezicht goed in met SPF 30 of 50, doe vervolgens je make-up en gebruik daarna zonnebrandpoeder. De rest van de ochtend kun je dan zonnebrandpoeder gebruiken, maar midden op de dag is het toch aan te raden om je weer goed in te smeren met zonnebrandcrème.”
Ben je dubbel beschermd?
Chan legt uit dat je niet dubbel beschermd bent als je zonnebrandcrème en zonnebrandpoeder gebruikt. “Veel mensen vragen of ze SPF 80 beschermd zijn als ze zonnebrandcrème met SPF 50 gebruiken en daarna zonnebrandpoeder met SPF 30, maar dat is niet zo.”
“Bij het testen van de beschermingsfactor kijken ze alleen naar dat ene middel”, legt ze uit. “Ze testen het niet in combinatie met andere middelen en je kunt de beschermingsfactoren daarom niet bij elkaar optellen.”