Besmette eieren teruggeroepen: stel jouw vraag!

eieren-1-08-2017-78.jpg

Kun je producten waar ei in zit nog wel eten? En is er een acuut gezondheidsgevaar? Radar gaat vanavond in gesprek met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die waarschuwde gisteren voor giftige eieren. Heb jij een vraag? Stel 'm alvast!

De livestream is inmiddels afgelopen. Je kunt het gesprek hieronder terugkijken of dit artikel lezen.

Lees ook: Lijst met besmette eieren uitgebreid

Wat is er aan de hand?

De NVWA waarschuwde gisteren om eieren met bepaalde codes niet te eten. Bij eieren met code X-NL-40155XX zou er zelfs sprake zijn van een acuut gevaar voor de gezondheid. Dat komt omdat de eieren besmet zijn met fipronil. Dat is een insecticide dat vaak in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt.

Het middel mag niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als 'matig toxisch'. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier.

Lees meer: Waarschuwing NVWA voor schadelijke stof fipronil in eieren

Wat betekent dat voor jou?

Radar gaat vanavond om 18:30 uur in gesprek met de NVWA. Heb jij een vraag over deze kwestie? Dan kun je onderaan dit artikel reageren, of een WhatsAppje sturen naar 06 83 65 15 55