Besmetting met ESBL

Naast MRSA wordt er de laatste tijd ook veel gesproken over andere resistentie. Het gaat dan om de zogenaamde ESBL's. Dat zijn enzymen die door bacteriën gemaakt worden en in feite de werking van antibiotica uitschakelen.

Deze ESBL's komen op grote schaal voor in pluimveehouderijen. Wetenschappers hebben sterke vermoedens dat deze ESBL's via de voedselketen bij mensen terecht komen. Ook bij mensen worden steeds meer ESBL's aangetroffen. Momenteel lopen er onderzoeken die bekijken of er een verband is tussen het eten van kip en een besmetting met ESBL's.

Mocht uit onderzoek blijken dat ESBL's via de voedselketen in de mens terechtkomen, dan gebeurt dat door het eten van onvoldoende verhitte kip. Ook het onzorgvuldig omgaan met rauwe kip kan een besmetting veroorzaken.

Wilt u weten hoe u hygiënisch om kunt gaan met kip, lees dan onze tips.

In de pluimveesector wordt massaal een antibioticum gebruikt dat eigenlijk verboden is. Door dit gebruik zouden de bacteriën die ESBL's maken in opkomst zijn.