MRSA-bacterie

Vanuit de intensieve veehouderij verspreidt een gevaarlijke bacterie zich onder de Nederlandse bevolking. Het gaat om MRSA, een bacterie die resistent is tegen antibiotica. Deze bacterie ontstaat in de intensieve veehouderij doordat daar erg veel antibiotica wordt gebruikt. Vee krijgt in Nederland meer antibiotica dan waar dan ook in Europa.

Uit onderzoek blijkt dat 5% van de dierenartsen verantwoordelijk is voor het voorschrijven van 80% van alle antibiotica. Deze 5% ontving in 2008 uit de verkoop van antibiotica zo’n 285.000 euro per dierenartsenpraktijk. Een logische oplossing  zou zijn om het verkopen en het voorschrijven van medicijnen te ontkoppelen.

Forumreacties

25
  • Door Radar

In Nederland worden in de intensieve veehouderij veel meer antibiotica gebruikt dan waar ook in Europa. Een gevolg van antibioticagebruik is dat de resistente MRSA-bacterie zich verspreidt onder de veestapel. Ook steeds meer mensen raken nu besmet met deze gevaarlijke bacterie. Dit heeft soms vergaande consequenties. Maandag 22 maart in Radar

  • Door coran

Beste mensen ik ben Annie Sparreboom. Ik wil toch wel eens weten over al die ziekte`s van het vee, zoals wat er vanavond komt over MRSA-bacterie maar ook de Q koorts. Er word altijd medegedeeld dat de bevolking ziek worden, maar eigenlijk horen wij nooit over de gezinnen die het bedrijf runt. Want ik denk dat dan toch zeker eerst de gezinnen besmet worden voordat het verder gaat naar de bevolking, maar daar wordt nooit over gesproken en ik wil dat wel eens weten hoe dat dan zit. Als je zit te kijken naar de tv en je ziet die beelden de boer met vrouw en kinderen worden die dan niet besmet, is het niet zo dat toch eerst die mensen dan besmet raken, dat is eigenlijk wat ik wilde weten en hopelijk krijg ik hier ook een antwoord op. Bij voorbaat mijn dank hiervoor. mvg Annie Sparreboom

  • Door Ilona-Lina

In verband met al die ziektes, zoals bijv. de MRSA-bacterie, NORO-virus en Q-koorts, lijken mij die open dagen in de ziekenhuizen (zoals vorige week) niet echt verstandig!