Bespaar ook in de zomermaanden, zet je cv-ketel en thermostaat op de zomerstand

Thermostaat-31-7-2020.jpg

Nu we midden in de zomer zitten, moeten we er vaak niet aan denken om ons nu al bezig te houden met de verwarming van het huis. Toch is het nu een goed moment om te kijken of jouw thermostaat en cv-ketel op de zomerstand staan. Het kan je zelfs in de zomermaanden geld besparen.

Het mooie weer is aangebroken, de verwarming staat uit en we kijken er eigenlijk niet meer naar om tot het weer wat kouder wordt. Maar zelfs in de zomerperiode kun je energie besparen op de verwarming van je huis, volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. 

Maak je thermostaat en cv-ketel zomerproof

Vraag jezelf in de warmere maanden af: staat alles nog steeds hetzelfde ingesteld als in de winterperiode? Als dat het geval is, zijn de thermostaat en de cv-ketel twee belangrijke dingen om in de gaten te houden bij het aanbreken van de warmere periode zodat je onnodige kosten kunt vermijden.

Hoe zet je de thermostaat op de zomerstand?

Met de thermostaat regel je de temperatuur in huis. Volgens Milieu Centraal zijn er verschillende soorten thermostaten: eenvoudige aan-uit kamerthermostaten, klokthermostaten die je kunt programmeren en slimme thermostaten met een sensor of bediening op afstand via de mobiele telefoon. Op de slimme thermostaat zit vaak al een zomerstand, dan is het simpelweg een kwestie van de zomerstand aanzetten. Bij de andere thermostaten moet het vaak handmatig aangepast worden naar een zogenaamde zomerstand.

De zomerstand op een thermostaat voorkomt dat de cv-ketel in de zomer aanslaat om het huis op te warmen. Dit komt namelijk weleens voor wanneer het ‘s morgens iets frisser is, en de temperatuur te hoog ingesteld is op de thermostaat. Het aanslaan van de cv-ketel kun je voorkomen door de thermostaat op een lagere temperatuur te zetten. In de zomermaanden kun je hem bijvoorbeeld instellen rond de 15 graden. Deze temperatuur is onder andere aan te raden wanneer het kan tochten in huis. Over het algemeen kun je in de zomer de thermostaat instellen rond de 16 of 17 graden. Op deze manier kun je voorkomen dat de cv-ketel onnodig aanspringt om het huis te verwarmen wanneer de temperatuur onder de ingestelde graden komt.

Ook kun je volgens Stolk bijvoorbeeld bij een klokthermostaat een bepaalde temperatuur instellen voor overdag en ‘s nachts. Je kunt dan instellen dat de thermostaat ’s nachts 2 tot 5 graden lager staat. Zo voorkom je dat je onnodig energie verbruikt wanneer de temperatuur ‘s nachts daalt.

Hoe kun je geld besparen op de cv-ketel?

Naast het voorkomen dat de cv-ketel onnodig het huis gaat verwarmen, kun je ook andere dingen aanpassen om de cv-ketel minder te laten verbruiken volgens Stolk. Je kunt namelijk besparen op de temperatuur van het water, maar dat moet je vaak wel handmatig aanpassen. 'Je hebt twee dingen die je kunt regelen bij de cv-ketel als het een combiketel is. De een is de aanvoertemperatuur van het water voor de verwarming van je huis, dus de radiatoren. De ander is de aanvoertemperatuur van het tapwater en dat is het water wat je gebruikt voor je douche en in de keuken', zegt Stolk. Combiketels verwarmen namelijk niet alleen je huis, maar leveren ook warm water voor de douche en kraan. Ze hebben een thermostaat voor warm tapwater en die kan vaak lager. Een soloketel regelt alleen de verwarming in huis.

Verlaag de temperatuur van de cv-ketel

'De aanvoertemperatuur voor zowel de radiatoren als de douche en de keuken staat vaak standaard afgesteld op 80 graden. Beiden kunnen verlaagd worden naar 70 of 60 graden als je erop wil besparen', volgens Stolk. Ze waarschuwt wel voor het verlagen van de aanvoertemperatuur van het tapwater. 'Als je de temperatuur van het tapwater wil verlagen dan is dat prima, maar het mag nooit verder verlaagd worden dan 60 graden anders loop je risico op legionella', aldus Stolk.

Volgens Milieu Centraal zijn er ook moderne ketels die de aanvoertemperatuur van het water automatisch aanpassen op basis van de warmtevraag. De aanvoertemperatuur wordt dan vervolgens afgestemd op het seizoen, de instelling van de kamerthermostaat en de isolatie van jouw woning. Oudere cv-ketels passen de temperatuur niet automatisch aan. Je kunt de keteltemperatuur dan meestal zelf instellen. 

Sommige cv-ketels hebben zelfs een zomerstand die aangezet kan worden. Die zomerstand zorgt ervoor dat het cv-gedeelte van de ketel uitgezet wordt, maar de warm tapwatervoorziening blijft dan wel aan.