Stroomverbruik verminderen: met deze tips bespaar je ruim honderd euro per jaar

16072020-stroomverbruik-verminderen.jpg

Zet jij de verwarming lager zodra je het huis verlaat? Een kleine handeling, maar met veel resultaat als het gaat om het besparen op je energieverbruik. We kunnen jaarlijks met gemak ons stroomverbruik met tien procent verminderen met behulp van hele simpele handelingen.

Hang jij je was zoveel mogelijk aan de waslijn of stop je het liever met gemak in de droger? Zet je een timer wanneer je gaat douchen, zodat je niet te lang doucht? Dit zijn voorbeelden van simpele, maar efficiënte manieren om je stroomverbruik terug te dringen. 

Zet op deze momenten de verwarming laag

Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com noemt als eerste tip om energie te besparen door de verwarming per vertrek te regelen. 'We moeten af van het verwarmen van het hele huis. Met een slimme thermostaat op iedere radiator, kun je de temperatuur per kamer afzonderlijk instellen en kun je de temperatuur laag houden waar je weinig komt.'

Heb je vloerverwarming? Dan is het advies om de temperatuur meer stabiel te houden, want het duurt lang voordat de vloer opgewarmd of afgekoeld is. Dan kun je de temperatuur bijvoorbeeld 's nachts naar zeventien graden doen en overdag op twintig graden zetten. 

Een andere zeer belangrijke tip van Woldring, is om de verwarming 's nachts en zodra je het huis verlaat, laag te zetten. 'Daarmee bespaar je al snel 100 tot 170 euro per jaar.'

Energieslurpers

De koelkast, diepvries, wasmachine en droger zijn echte energieslurpers. Vooral oudere versies vragen veel stroom en hebben vaak een laag energielabel. 'Ga bij aanschaf van nieuwe producten voor een gunstig energielabel. Vanaf energielabel A is het apparaat energiezuinig en dat bespaart je een hoop geld op je energierekening.' 

Een andere tip van Woldring is om halogeen- en gloeilampen te vervangen voor ledlampen. 'Die zijn tot zeventig procent zuiniger. Ledlampen zijn in aanschaf iets duurder, maar dat heb je snel terugverdiend.'

Haal ook altijd de stekker uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt. Heb je daar geen zin in? Gebruik dan een slimme bespaarstekker. Die kun je met je smartphone bedienen en kun je 's avonds met gemak apparaten uitzetten die je niet gebruikt.

Zet je wasmachine aan tijdens het daltarief

Je kunt ook energie besparen door je was niet in de droger te doen, maar aan de waslijn of buiten aan de droogmolen te hangen. Dat is natuurlijk een prima idee voor in de zomer, maar in de winter is dat toch minder comfortabel. 

Om energie te besparen op je wasmachine en droger kun je wanneer je een dubbele meter hebt, je was het beste na 23.00 uur of in het weekend doen. Dan maak je namelijk gebruik van het daltarief en zijn de energiekosten lager. In sommige gebieden start het daltarief al om 21.00 uur. Vraag dit na bij je energieleverancier. 

Ook overstappen naar een andere energieleverancier kan je zomaar 320 euro per jaar schelen. Loopt jouw energiecontract met je huidige energieleverancier bijna af? Kijk dan dus vooral of je komend jaar ergens anders goedkoper uit kunt zijn. 

Zorgt thuiswerken voor hogere energiekosten?

We werken nu veel meer thuis. De verwarming staat vaker aan, lampen staan meer aan en de laptop heeft ook stroom nodig. Verrassend genoeg beweren energiemaatschappijen dat we nauwelijks meer energie verbruiken dan normaal rond deze tijd.

Dat komt volgens Woldring doordat we de afgelopen maanden veel geluk hebben gehad met het mooie weer. 'Als het kouder was geweest, hadden we veel meer stroom verbruikt. Toch zie ik aan mijn eigen energierekening dat thuiswerken wel degelijk meer energie kost.' 

Om ons stroomverbruik tijdens thuiswerken ook zoveel mogelijk te beperken, adviseert Woldring om je laptop dicht te klappen als je hem niet gebruikt en een schermbeveiliging in te stellen, zodat het scherm automatisch uitgaat na een aantal minuten. Vergeet ook niet de lader van je laptop uit het stopcontact te halen zodra je klaar bent met werken.

'Maak er een gewoonte van'

De zomervakantie is weer begonnen. Ben je van plan om op vakantie te gaan? Woldring: '
Haal de koelkast leeg en zet hem uit of minder koud. Zet de verwarming uit en haal alle stekkers uit de stopcontacten.'

Het is volgens Woldring belangrijk om je iedere dag bewust te zijn van de maatregelen om je stroomverbruik te verminderen. 'Het zet veel meer zoden aan de dijk om er een gewoonte van te maken om de temperatuur 's nachts en zodra je weggaat lager te zetten en bij thuiskomst weer een graadje hoger te zetten.'