Waarom de opbrengst van zonnepanelen hoger dan ooit is

30042020_zonnepanelen.jpg

Heb jij al zonnepanelen op je dak? De opbrengst van zonnepanelen is door het mooie weer de afgelopen tijd hoger dan ooit. En de drempel om ze aan te schaffen wordt steeds kleiner. Binnenkort zijn ze zelfs bij de Gamma verkrijgbaar.

In de eerste drie lenteweken van 2020 hadden zonnepanelen twintig procent meer opbrengst dan ooit. Dit is gemeten op de onderzoekslocatie SolarBEAT in Eindhoven, een gezamenlijke onderzoekslocatie van TNO en TU Eindhoven. 

Waarom is de opbrengst zoveel hoger?

Roland Valckenborg, onderzoeker bij TNO: 'Dat komt door het uitzonderlijk hoge percentage zonne-instraling in deze periode.' Volgens energiemaatschappij Essent kwam het aantal zonuren in maart uit op 186 uur en dat is veel meer dan het gemiddelde van 138 uur. 

De meest gunstige omstandigheden voor zonnepanelen, hangt af van twee factoren; de zonne-instraling en de temperatuur. Valckenborg: 'Een koud paneel levert vijftien procent meer op dan een warm paneel. Op dagen met hoge temperaturen kan een paneel zomaar 65 graden worden en dat komt de spanning niet ten goede.'

De beste opbrengst van je zonnepanelen krijg je dus bij volledige zon en niet te warme temperaturen. Dat maakt de lente het beste seizoen voor een hoge opbrengst van zonnepanelen. 

Ook de luchtkwaliteit is van invloed

Door de coronacrisis rijden er minder auto's en is vrijwel geen vliegverkeer. Dat heeft effect op de luchtkwaliteit, waardoor de lucht een stuk helderder is dan normaal. Maar heeft dat ook effect op de opbrengst van je zonnepanelen?

Valckenborg: 'We hebben inderdaad minder bewolking van vliegtuigen. Dat heeft een klein effect op de opbrengst van zonnepanelen. Het is nog niet bekend hoe groot dit effect daadwerkelijk is, maar we schatten in dat het ongeveer twee procent scheelt.'

Innovatie zonnepanelen voor in de stad

De overheid wil naar een duurzame samenleving en wil dat iedereen in 2050 van het gas af is. Maar hoe moet dat als jouw woning in een beschermd stads- of dorpsgezicht ligt en zonnepanelen niet mogen?

Valckenborg: 'Er zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden. Zo bestaan er twee opties van innovatieve zonnepanelen die wel mogen in de stad. De eerste optie is een totaal onzichtbaar paneel en de tweede optie is juist een mooi, gekleurd paneel wat zorgt voor een fraai gezicht.'

solarbeat-referencesystem-en-andere-kleurrijke-innovatieve-systemen.jpg
Bron: TNO
SolarBEAT Reference System en andere kleurrijke, innovatieve systemen

De onzichtbare zonnepanelen zijn donker en worden met structuurglas precies in de dakpannen weggewerkt. De gekleurde zonnepanelen zijn beschikbaar in allerlei soorten kleuren en maten. Ze zijn zelfs verkrijgbaar in baksteenstructuur. 

Valckenborg: 'Deze panelen waren zes jaar geleden nog onbetaalbaar, maar tegenwoordig betaal je voor dit soort panelen een kleine meerprijs in verhouding tot 'normale' zonnepanelen.'