Welke subsidies zijn er voor het verduurzamen van een huis?

20200213_zonnepanelen.jpg

De regering geeft flink gas op het verduurzamen van huizen. Als je bijvoorbeeld je huis beter wilt isoleren of zonnepanelen op je dak wilt plaatsen, is dit een goed moment. Je kunt aan alle kanten je geld terugkrijgen en op termijn verdien je je investering terug door lagere energierekeningen.

Voordelige lening

Je huis verduurzamen is een flinke investering die tienduizenden euro's kan kosten, zelfs met subsidie. Uiteraard heeft lang niet iedereen heeft dat geld op de bank staan, maar daarom is er een systeem in het leven geroepen om hier relatief voordelig geld voor te lenen.

Je kunt rechtstreeks via het Nationaal Energiebespaarfonds een lening aanvragen, en meerdere hypotheekverstrekkers bieden wat extra rek in het limiet als je je huis laat verduurzamen. Hierover kun je meer vinden op de website van Vereniging Eigen Huis.

Tot 10.000 euro subsidie voor isolatie

Voor het isoleren van je huis worden grofweg 20 procent van de kosten gesubsidieerd. Hoeveel dit precies is, hangt af van de specifieke maatregelen die genomen worden.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je binnen een korte tijdsperiode (maximaal een jaar) minstens twee van de volgende maatregelen uitvoeren: isolatie in het dak, spouwmuur of in de vloer of het plaatsen van HR++- of triple glas. Als je slechts één ding aanpakt, krijg je de subsidie niet.

Deze subsidie kun je slechts één keer aanvragen. Wil je dus meer dan twee elementen isoleren, zorg dan dat je meteen alles aanpakt als je dat zo voordelig mogelijk wilt doen.

Geen btw op zonnepanelen en voordelige stroomtarieven

Voor zonnepanelen geldt momenteel een regeling dat je de btw op de aanschaf en installatie van de panelen en toebehoren kunt terugkrijgen. Een setje zonnepanelen heb je al voor minder dan 5000 euro, waarvan je dan meer dan 700 euro terug kunt vragen bij je belastingaangifte.

Verbruik je je energie op andere momenten dan je het opwekt? Momenteel wordt je opgewekte stroom simpelweg van je verbruikte stroom afgetrokken. Heb je echter zoveel zonnepanelen dat je meer energie oplevert dan je verbruikt, dan krijg je voor dat overschot niet meer dan de inkoopprijs van elektriciteit, wat ongeveer 8 cent per kWh is.

Deze salderingsregeling blijft standhouden tot 2023. Vanaf dan wordt dit langzaam afgebouwd totdat je in 2030 alleen maar de inkoopprijs terugkrijgt voor alle stroom die je niet direct zelf verbruikt.

Toch verwacht de regering dat de terugverdientijd van zonnepanelen een jaar of 7 blijft. Tegen de tijd dat de salderingsregeling afloopt, kun je proberen je energieverbruik anders te timen door bijvoorbeeld je elektrische auto slim op te laden, een opslagaccu in je huis te installeren, of simpelweg je wasmachine juist overdag aan te zetten.

Geld terug voor je warmtepomp of zonneboiler

Ook voor warmtepompen en zonneboilers bestaan subsidies. Deze apparaten kun je gebruiken om je huis efficiënt te verwarmen. Op een groot aantal van deze apparaten kun je een stevig subsidiebedrag terugvragen. Hoeveel dit is, verschilt per apparaat en kan uiteenlopen van 500 tot meer dan 8000 euro. Over het algemeen kun je een subsidie van zo'n 2000 euro verwachten.

Op de website van het RVO is een overzicht te vinden van de subsidies die voor elk apparaat worden uitgereikt.

Extra subsidie voor een 'zeer energiezuinig' huis

Als je je huis volledig energieneutraal maakt, kun je daar extra subsidie voor krijgen. Energieneutraal houdt in dat je op jaarbasis minstens evenveel energie teruglevert aan het net als dat je verbruikt. Onder de streep is je verbruik dan dus nul.

Net als bij andere energiebesparende maatregelen kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen. Je huis helemaal energieneutraal krijgen is alleen een stuk duurder, en daarom is het limiet van de subsidie in dit geval opgerekt tot 15.000 euro.

Als je de maatregelen hebt toegepast en je huis voldoet aan alle door de RVO opgestelde eisen, dan heb je recht op een bonusbedrag van 4000 euro. Let wel dat je in totaal nog steeds niet meer dan 15.000 euro subsidie kunt ontvangen, dus als je de ingrepen zo duur waren dat je sowieso al recht had op (bijna) 15.000 euro, blijft er van die bonus weinig over.

Extra subsidies per gemeente

Naast de algemene subsidies van de overheid, bieden sommige gemeenten daar nog eigen subsidies bovenop aan. In de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kun je een overzicht vinden van welke subsidies van toepassing zijn bij jouw gemeente.

Onderzoek VEH

De bovenstaande mogelijkheden sluiten aan op bevindingen van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Zij concluderen namelijk dat het verduurzamen van woningen onder grote druk komt te staan door onzekerheid over werk en inkomen. 'De zorgen onder huiseigenaren over de betaalbaarheid van energiebesparende maatregelen in huis nemen toe.'

De organisatie deed onderzoek onder iets meer dan duizend woningbezitters. Men wil wel verduurzamen, maar het eigen spaargeld vanwege de economische onzekerheden nu niet gebruiken. Een meerderheid wil eerst het verloop van de crisis afwachten.

Subsidiemaatregelen aanpassen

VEH denkt dat bestaande subsidiemaatregelen moeten worden aangepast om de verduurzaming een nieuw zetje te geven. Zo is het volgens de organisatie effectiever om al bij één isolatiemaatregel subsidie te geven. Dan zijn de noodzakelijke investeringen beter op te knippen in kleinere bedragen en te verdelen over een langere periode. Nu moet je tenminste twee maatregelen nemen om in aanmerking te komen.

Waar begin ik?

Als je wilt kijken hoe je jouw huis het beste kunt aanpakken, is de website verbeterjehuis.nl een goed startpunt. Daar kun je aangeven wat voor een huis je hebt en voor hoeverre die geïsoleerd is. Op basis daarvan krijg je een advies en prijsindicatie van de verschillende stappen die je kunt ondernemen.

Start hier