Mogen huurders zonnepanelen plaatsen op hun huis?

Om de alsmaar stijgende energierekening te drukken nemen steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak. Daarmee wek je stroom op en alles dat je teveel opwekt, kan je terugleveren aan het net. Hoe jammer is het dan als bijna de hele straat van de woningbouw zonnepanelen krijgt, maar jij niet. Mag dat?

Sjoukje Waterlander kreeg een brief van de woningbouw dat het zonnepanelen gaat plaatsen op de huizen die zij verhuurt. 'Niet op ons huis, want dat staat op de lijst van woningen die ze in de toekomst willen verkopen. Heel veel huizen die de komende jaren gewoon verhuurd blijven, krijgen zonnepanelen. We hebben aangeboden gekregen om ons huis te kopen, maar dat willen we niet. We wonen hier al dertig jaar en willen hier nog twintig jaar blijven wonen. We zijn allebei zeventig.'

Geen nieuwe investeringen

In de brief die Sjoukje krijgt staat dat de woningbouw de opdracht heeft woningen te verduurzamen en klaar te maken voor de energietransitie. 'Omdat we het huis niet willen kopen, wil de woningbouw niet investeren in zonnepanelen. Wij voelen ons benadeeld.'

Woningbouw hoeft panelen niet te plaatsen

'De verhuurder heeft geen juridische plicht tot het plaatsen van zonnepanelen en kan dus altijd besluiten dit niet te doen, welke reden hij daar ook voor opgeeft', zegt Marcel Trip van de Woonbond. Trip zegt dat je wel zou kunnen stellen dat een woning met zonnepanelen prima te verkopen is.

Mag je zelf zonnepanelen plaatsen op huurhuis?

Ja dat mag, volgens Trip. 'Voor veel huurders is dat financieel wel een drempel. Voor het plaatsen moet je toestemming hebben van de verhuurder, omdat het een wijziging aan de buitenkant van de woning is.' Als je de woning verlaat moet je de panelen ook weer meenemen, maar je kan hierover ook afspraken maken met de verhuurder. 'De verhuurder kan de zonnepanelen te zijner tijd overnemen tegen de restwaarde.' Tien panelen inclusief installatie kosten ongeveer 4400 euro, blijkt uit cijfers van Milieucentraal.

Mocht een verhuurder geen zonnepanelen willen (laten) plaatsen, dan kan je ook afdwingen om enkel glas te laten vervangen door dubbel glas, het laten isoleren van de spouwmuur en het vervangen van de energieketel om de energierekening omlaag te krijgen.