Betaalservice Mollie wil opvragen KVK-gegevens mogelijk maken (en dat is slecht nieuws voor oplichters)

132325552_m-2.jpg

Betaalservice Mollie heeft na vragen van Radar toegezegd dat het de KVK-gegevens van webshops die gebruik maken van hun betaaldienst wil gaan publiceren. Er wordt op dit moment gekeken hoe ze dit mogelijk kunnen maken. Nu kun je na je betaling alleen opvragen wat het telefoonnummer en het emailadres van de webshop zijn, maar daar moet in de toekomst dus ook het KVK-nummer bijkomen.

En dat is goed nieuws voor de consument, maar slecht nieuws voor oplichters. Een webshop moet verplicht het KVK-nummer vermelden op de website. Toch kiezen kwaadwillenden er regelmatig voor om dat niet te doen. Als een klant erna bijvoorbeeld het product niet geleverd krijgt, komt die erachter dat de informatie die hij heeft over de verkoper beperkt is. Als de telefoon niet meer wordt opgenomen en de email niet beantwoord, is het rekeningnummer soms nog het enige aanknopingspunt om uit te vinden met wie je te maken hebt gehad.

Rekeningnummer van betaaldienst

Veel webshops maken gebruik van betaaldiensten. Mollie is een van de aanbieders die betalingen verwerkt, zodat de webshop niet zelf het betaalproces hoeft te regelen. Dat doen zij door een aantal rekeningnummers ter beschikking te stellen en de betaling erna door te storten. De klant ziet dus Mollie op het bankafschrift staan en niet het rekeningnummer van de webshophouder zelf.

En daar komen klanten vaak pas achter als ze op onderzoek uitgaan na een verkeerd lopende bestelling. Nu kun je via de contactpagina je betaling invullen en zie je het telefoonnummer en emailadres van de webshophouder. Binnenkort moet daar dus ook het uit het handelsregister bijkomen, waarmee de webshophouder verplicht is zich aan te melden bij de betaaldienst.

KVK-inschrijving checken

Met deze informatie kun je als klant bij de KVK achterhalen met wie je te maken hebt gehad, als deze gegevens blijken te ontbreken op de website zelf of als de website uit de lucht is en de pagina’s niet meer te achterhalen zijn. 

Nu kunnen deze gegevens al wel gevorderd worden door handhavende instanties, maar kunnen malafide webshophouders erop gokken dat dat niet gebeurt, bijvoorbeeld door het gebrek aan aangiftes. 

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je deze zoektocht moet ondernemen is het slim om van tevoren al te checken of er een KVK-nummer vermeld staat op de webshop. Die staat vaak onderaan de pagina en anders in de algemene voorwaarden. Zoek ook naar ervaringen van anderen. Geloof niet direct de recensies op de website van de aanbieder zelf, maar kijk op andere websites als trustpilot of het forum van Radar. En is de prijs van wat je wilt bestellen te mooi om waar te zijn? Of bestaat de webshop echt pas net? Extra reden om op je hoede te zijn.