Betalen met contant geld in de bus bijna nergens meer mogelijk

cash-niet-meer-mogelijk-bus06072018.jpg

Op bijna alle bussen in het land is het niet meer mogelijk met contant geld een kaartje te betalen. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het verdwijnen van cash uit de bus moet de veiligheid ten goede komen. Het moet zorgen voor minder overvallen.

Pinpas of ov-chipkaart

In Nederland rijden zo'n 5000 bussen. Het busvervoer in ons land is regionaal vergeven via 32 vergunningen (concessies). Op 28 van deze concessies kan per 1 juli niet meer met contant geld worden betaald, hebben de vervoerders aan de staatssecretaris laten weten. Op deze bussen kan bijvoorbeeld met pinpas of ov-chipkaart worden betaald.

Volgend jaar kan nergens meer met cash een kaartje in de bus worden gekocht. In twee concessies (in stad en provincie Utrecht) verdwijnt contante betaling na de zomer. Volgend jaar wordt pinbetaling ingevoerd bij de laatste bus-concessies. Het gaat om Groningen-Drenthe en Rotterdam.

In april 2018 kondigde Qbuzz al aan te stoppen met cash in een groot aantal bussen en ook in de Amsterdamse trams is het sinds maart 2018 niet langer mogelijk contant te betalen.

Bron: ANP