Betere glucosesensor kost bijna evenveel, toch niet vergoed

Glucosesensor

Sinds 2019 kunnen diabetespatiënten gebruik maken van een glucosesensor om de bloedsuikerwaardes in het bloed te meten. Recent is daar een vernieuwing bijgekomen: een sensor die samenwerkt met een insulinepomp om de juiste hoeveelheid insuline toe te dienen. Deze innovatie heeft grote voordelen voor mensen met diabetes, maar wordt nog steeds slechts voor een kleine groep vergoed.

Een glucosesensor die samenwerkt met een insulinepomp heet een hybrid closed loop-systeem. De sensor geeft om de paar minuten een nauwkeurige meting van het bloedsuikerniveau door aan de pomp, die vervolgens de juiste hoeveelheid insuline toedient. De patiënt moet soms nog bijsturen, maar is veel minder bezig met de ziekte.

Dit contact tussen de pomp en de sensor zorgt niet alleen voor meer gebruiksgemak, maar ook voor een grote medische verbetering. Volgens internisten blijven de bloedsuikerwaardes stabieler, waardoor patiënten ’s nachts beter slapen en zich overdag beter kunnen concentreren.

Langetermijnvoordelen

Vooral op de lange termijn biedt een hybrid closed loop-systeem grote voordelen. Omdat de sensor continu in contact staat met de pomp, blijft het suikerniveau in het bloed stabieler. Dit voorkomt grote schommelingen in de bloedsuiker, die schade aan de aderen kunnen veroorzaken. Op de lange termijn vergroot dit het risico op hartaanvallen en beroertes.

Ook op sociaal vlak is de impact groot. Veel diabetespatiënten laten Radar weten dat ze het fijn vinden om niet constant met hun ziekte bezig te hoeven zijn. "Je hoeft bijvoorbeeld niet telkens te rekenen hoe lang geleden je insuline hebt toegediend als je de deur uitgaat. Je kan weer wat lichtvoetiger leven," vertelt een patiënt.

Strenge indicaties belemmeren bredere vergoeding

Je zou verwachten dat zorgverzekeraars deze innovatie voor zoveel mogelijk mensen zouden vergoeden. Toch houden zij vast aan strenge indicaties die bepalen welke patiënten in aanmerking komen voor een sensor die een hybrid closed loop-systeem kan vormen. En dat terwijl de prijzen van deze geavanceerde sensoren vaak hetzelfde zijn als die van minder geavanceerde modellen.

Tweede Kamerlid Julian Bushoff is er stellig over. De sensoren zouden breder vergoed moeten worden voor de mensen met diabetes. “Als je diabetes hebt, heeft dat al een flinke impact op je leven.” Hij gaat in de Kamer op zoek naar een meerderheid. Verder belooft het kamerlid vragen te stellen aan de minister. Lees hier zijn volledige reactie.

Info

Uitspraak SKGZ waarin een diabetespatiënt zijn automatische sensor vergoedt heeft gekregen

In deze uitspraak heeft een diabetespatiënt een automatische glucosesensor vergoed gekregen terwijl die niet voldoet aan de indicaties voor dit soort sensoren. De patiënt baseert zich in de klacht op de prijs van de sensoren. 

Volgens de Z-index zijn de prijzen van de twee soorten sensoren hetzelfde, dus waarom zou hij niet de betere sensor vergoed krijgen. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis kon in het geschil niet aantonen dat er wel een verschil is in prijs. Daarom heeft de skgz beoordeeld dat de patiënt de automatische sensor vergoed krijgt. Zilveren Kruis heeft de bindende uitspraak gevolgd. 

Andere diabetespatiënten kunnen via deze uitspraak voor bepaalde sensoren ook een bredere vergoeding krijgen. Zij moeten hier wel zelf mee komen aanzetten. De zorgverzekeraar handelt niet uit zichzelf.

Download hier uitspraak SKGZ

Uitspraak Skgz
333 KB