Beveiligingscamera van Action blijkt eenvoudig te hacken

maxxter-beveiligingscamera-hack-171005.jpg

Een beveiligingscamera van Maxxter die bij Action wordt verkocht blijkt eenvoudig te hacken. Dit meldt RTL Nieuws nadat een consument over de camera klaagde op Facebook. Action heeft aangegeven dat ze het incident onderzoeken.

Rilana Hamer kocht twee maanden geleden de Maxxter HD Rotating Wifi Safety Camera om haar hondje in de gaten te houden. De camera moet aangesloten worden op wifi en kan via haar telefoon worden bediend. 'Dit was perfect', aldus Hamer. Totdat ze op een dag ziet dat de camera begint te draaien en ze schrikt van een stem die 'Bonjour Madame' zegt. Haar camera blijkt gehackt. Hamer heeft beelden van het incident op Facebook geplaatst.

Standaard wachtwoord op alle camera's

RTL Nieuws geeft aan dat het binnen een paar minuten gelukt is om bij vier verschillende Action-camera's in te breken. Uit de handleiding van de camera blijkt dat het standaard wachtwoord '123' is. Gebruikers worden niet gedwongen om dit wachtwoord aan te passen.

Via een app kun je altijd de camera bereiken door het nummer van de camera en het wachtwoord in te voeren. Als je het nummer van de camera aanpast, kun je toegang krijgen tot andere camera's. Mits de eigenaar het standaard wachtwoord niet heeft aangepast. Op afstand kun je de camera besturen, het geluid in- of uitschakelen, via de speaker praten en ook het wachtwoord wijzigen.

Action onderzoekt het incident

Action heeft op haar website inmiddels gereageerd op het opmerkelijke incident. Action zegt: 'Wij zijn over dit incident in nauw contact met deze klant. Om de oorzaak te onderzoeken en om vast te stellen of deze aan de camera of aan iets anders ligt, is de betreffende camera opgevraagd zodat deze grondig nagekeken kan worden door de leverancier.'

Als blijkt dat de camera daadwerkelijk niet aan de eisen voldoet, zal Action het product terugroepen. Volgens het bedrijf is dit de eerste klacht over het artikel. Action verkoopt de beveiligingscamera sinds mei van dit jaar. Action raadt consumenten die het product hebben gekocht om het standaard ID-wachtwoord te wijzigen en ook een sterk wifi-wachtwoord te gebruiken.

Hoe beveilig je een beveiligingscamera?

Radar heeft eerder aandacht besteed aan het beveiligen van je beveiligingscamera. Hieruit bleek dat het bij honderden camera's kinderlijk eenvoudig was om mee te gluren in de huiskamer of babyslaapkamer.Tips voor het beveiligen van een IP-camera

Bron: Action / RTL Nieuws