Tips voor het beveiligen van een IP-camera

ip-camera_fotojeroen_628.jpg

Radar laat zien dat de beelden van honderden beveiligingscamera's, van creches, huis- en zelfs slaapkamers, online door iedereen live te volgen zijn. Wat kun je hiertegen doen?

De livestreams op de website Insecam zijn afkomstig van camera's die niet volledig geïnstalleerd zijn. Veel mensen verzuimen om een wachtwoord op te geven. Zit er geen wachtwoord op je camera, dan kunnen de beelden gemakkelijk getapt worden.

Tip 1: Reset je camera

Een bestaande camera is vaak te resetten. Je kunt daarna het installatieprogramma opnieuw doorlopen en een wachtwoord invullen.

Tip 2: Verander het standaardwachtwoord

Als je een nieuwe camera installeert, wordt er soms gevraagd om een eigen wachtwoord in te vullen. Als je daartoe niet wordt verplicht is het zeer belangrijk om het wachtwoord dat standaard is ingevuld te veranderen. Als je het standaardwachtwoord laat staan is de camera gevoelig voor inbraak.

Tip 3: Verzoek tot verwijdering

Als je je eigen camera van de website www.insecam.org wilt verwijderen dan kun je deze site mailen via [email protected].

Tip 4: Verwijderen alleen is niet genoeg

Het verwijderen van je camera wil niet zeggen dat de beelden niet meer te zien zijn. Alleen het veranderen van je wachtwoord garandeert je privacy.

Bekijk het item dat Radar maakte over gluren bij de buren.