Bewoners Groningse Vondelflat mogen zelf maaltijd kiezen

Bewoners van de Vondelflat in Groningen kwamen half april plotseling groot in nieuws, omdat ze niet vrij waren in het kiezen van hun maaltijd. De hoogbejaarde Jaap Pronk ging namens de bewonerscommissie de strijd aan met de directeur van de Vondelflat, Berend Lugies. Die vond dat bewoners moesten eten wat de pot van de huiscateraar schafte. De maaltijdrel in de Vondelflat was geboren.

Radar besteedde op 15 april 2017 voor het eerst aandacht aan de ontwikkelingen in de Groningse Vondelflat. Volgens seniorenbond ANBO is er sprake van gedwongen winkelnering aangezien huurders verplicht zijn om diensten of producten af te nemen waarbij de verhuurder de aanbieder heeft gekozen. Hierdoor kunnen persoonlijke wensen van bewoners in de knel komen als bijvoorbeeld de maaltijdservice niet bevalt.

Directeur dwingt met dwangsom

Bewoners zijn verplicht om hun maaltijden af te nemen bij cateraar ZINN. Cateraar De Jacobijn, waar bewoners wel tevreden over zijn, werd de toegang tot de flat ontzegd. De gemoederen lopen hoog op in Groningen. Voorzitter van de bewonerscommissie Jaap Pronk is via een advocaat van directeur Berend Lugies zelfs gesommeerd om te stoppen met het afnemen van maaltijden van De Jacobijn, op straffe van een dwangsom van 500 euro per dag/per overtreding.

Directie sleept bewoners voor de rechter

Lugies laat het er, ondanks alle media-aandacht, niet bij zitten en sleept eind juni twee bewoners voor de rechter. Ook vanuit de landelijke politiek wordt er gereageerd. Politieke partijen hebben geen goed woord over voor de flatbaas. Radar start een actie op Facebook om de directie te laten stoppen met de rechtszaak. Bijna 800.000 consumenten worden bereikt met het bericht en meer dan tienduizend mensen spreken hun onvrede uit.

Jaap Pronk is blij met de aandacht in de uitzendingen van Radar. 'Het heeft zeker bijgedragen tot de vrije maaltijdkeuze.' De bewoners kunnen inmiddels zelf een cateraar kiezen voor hun maaltijden.

'Veel ouderen zijn bang om te serviceklachten te melden', zegt Liane den Haan van de ANBO over het meldpunt dat de seniorenbond naar aanleiding van onze uitzending opende. 'Het is voor ouderen, maar ook voor hun kinderen vaak onduidelijk waar ze voor betalen.'