BHV-opleidingen waarin reanimeren niet aan bod komt: ze bestaan
Ruim een kwart van de BHV'ers die in de afgelopen 12 maanden een opleiding hebben gevolgd, geeft aan dat zij via deze opleiding niet voldoende vaardigheden hebben geleerd om naar behoren de BHV-taken uit te kunnen voeren. Misschien niet verwonderlijk als je naar de invulling sommige bhv-opleidingen kijkt. Want: hoe leer je online reanimeren, dus zonder oefenen? Via het Radar Panel kunnen we een inkijkje geven in de kwaliteit van BHV-opleidingen.
Radar ondervroeg via het Radar Panel ruim 2300 mensen die in de afgelopen 12 maanden een BHV-opleiding hebben gedaan. Veruit de grootste groep volgt de opleiding als werknemer bij een bedrijf. In de meeste gevallen zijn zij gevraagd door hun werkgever, die in nagenoeg alle gevallen ook de opleiding betaalt.
Wie betaalt, die bepaalt. Velen hebben dus weinig inspraak in welke opleiding je volgt. En de kwaliteit loopt nogal uiteen, blijkt uit het onderzoek van Radar. Ruim 1 op de 5 (22%) is ontevreden over de kwaliteit van de opleiding. Van de werknemers die ontevreden zijn, heeft minder dan de helft (47%) dit aangekaart bij de werkgever.
Iedereen op mijn werk klaagt er ook over, niemand vindt het leerzaam. Toch blijft het zoals het is geworden na Corona. Het zal ongetwijfeld goedkoper zijn- BHV'er die niets leert van de online cursus
Niet leren reanimeren
De capaciteiten die BHV'ers zouden moeten bezitten, wordt lang niet iedereen bijgebracht in de opleidingen. Ruim een kwart (26%) geeft aan dat zij via de gevolgde opleiding niet voldoende vaardigheden hebben geleerd om naar behoren de BHV-taken uit te voeren.
Zo heeft een kwart op de opleiding niet geleerd om te reanimeren (24%) of een kleine brand te blussen (23%). Ruim een derde (36%) heeft niet het idee dat zij dankzij de opleiding een evacuatie kunnen uitvoeren, en bijna de helft (48%) heeft niet, of in ieder geval niet dankzij deze opleiding, geleerd om bedrijfsongevallen te voorkomen.
Alles ging alleen online. Geen directe feedback of ik het wel of niet goed deed- BHV'er die met baby's en jonge kinderen werkt
Alleen uitleg: daar leer je het niet van
Wanneer we kijken naar de inhoud van de opleidingen, dan lijkt het erop dat nogal wat opleidingen inderdaad steken laten vallen.
Zo komen niet bij iedereen alle onderdelen die tot een BHV-cursus behoren aan bod. Bij sommigen wordt er alleen uitleg gegeven, dus zonder oefenen, en bij anderen worden sommige onderwerpen niet eens besproken. Zo oefent de overgrote meerderheid (95%) wel met reanimeren, maar op de een of andere manier is er ook 5 procent die er alleen uitleg over krijgt of waar reanimeren helemaal niet aan bod komt - toch een vrij belangrijk onderdeel voor een BHV'er.
Een kleine brand blussen is door 80 procent geoefend, 14 procent kreeg alleen uitleg en 6 procent werd er helemaal niets over verteld. Evacueren is door minder dan de helft fysiek geoefend, en het voorkomen van bedrijfsongevallen is bij 30 procent geoefend, bij 52 procent werd er alleen uitleg over gegeven en bij 1 op de 5 is er helemaal niets over gezegd.
Onvoldoende uren opleiding
Ook wordt BHV'ers voorgeschreven om per 2 jaar minimaal 8 uur scholing te hebben. Als we dat omrekenen per jaar is dat 4 uur per jaar. Ruim 1 op de 5 respondenten haalt deze 4 uur niet. En dan zijn we nog mild door met 4 uur te rekenen, want het kan ook ook zijn dat ze niet ieder jaar een cursus hebben, maar eens per 2 jaar en dan zou die dus 8 uur moeten duren.
Het is belachelijk, je betaalt nog geen 50 euro en je hebt een certificaat, want je kunt niet zakken- BHV'er die een online opleiding deed
Alleen online BHV-cursus
Bovendien is er een kleine groep die enkel een online opleiding volgt. Wanneer we inzoomen op deze groep, dan zien we dat maar liefst 86 procent minder dan 4 uur opleiding krijgt. Bij een online opleiding wordt er helemaal weinig fysiek geoefend, en er wordt ook vaker niet eens uitleg gegeven over reanimeren (16%), kleine branden blussen (3%), evacueren (8%) of bedrijfsongevallen voorkomen (24%). Van degenen die een volledig online BHV-opleiding hebben gevolgd, is meer dan de helft (56%) niet (helemaal) tevreden over de kwaliteit van de opleiding.
Bekijk ook de uitzending van Radar van maandag 4 november:
Over het onderzoek naar BHV-opleidingen
De vragenlijst over BHV-opleidingen is tussen 31 oktober en 4 november 2024 ingevuld door 2378 mensen die in de afgelopen 12 maanden een bhv-opleiding hebben gevolgd. De meeste van de respondenten zijn lid van het Radar Panel: een groep van ruim 80.000 mensen verspreid over het land, die worden uitgenodigd om mee te doen aan onze onderzoeken. Wil jij deze uitnodigingen ook ontvangen? Meld je aan, dan telt jouw ervaring voortaan ook mee.