Fragment: Werkt een online cursus tot BHV'er?
In de uitzending van 4 november 2024 neemt Radar online BHV-cursussen onder de loep. Want kun je wel echt leren reanimeren via een paar online video's? En voldoen zulke cursussen aan de wet?
Gewenst of ongewenst?
‘Een bedrijfshulpverlener is een medewerker die is opgeleid om in geval van nood werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Een BHV'er alarmeert hulpdiensten, heeft geleerd hoe hij een pand moet ontruimen en kan bij een ongeval eerste hulp verlenen’, staat vermeld op de site van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Bij een online cursus heb je nooit geoefend op een reanimatiepop of een brand geblust. Toch krijg je via de mail gewoon een diploma en kun je ingezet worden als BHV'er. Klinkt gek, maar het gebeurt wel. Mag dit volgens de wet? En kan je eigenlijk iemand leren reanimeren door het kijken van een paar video's? Radar zoekt het uit.
Is een online cursus goed genoeg?
Is het lezen van uitleg, het bekijken van een paar video's en het maken van een online toets genoeg om BHV'er te worden? We schreven er dit artikel over:
Zo denken jullie over je BHV-cursus
Radar ondervroeg via het Radar Panel ruim 2300 mensen die in de afgelopen 12 maanden een BHV-opleiding hebben gedaan. Hebben zij het idee dat ze voldoende vaardigheden hebben geleerd? Je leest het hier:
Reacties betrokken partijen
Radar heeft de aanbieders van online BHV-cursussen, de Nederlandse Arbeidsinspectie en vakbond FNV om een reactie gevraagd. Deze reacties lees je hier: